Óriásit hibázott a szlovák állam: Hamarosan százezrek lesznek kénytelenek új személyigazolványt igényelni

Két szlovák újságíró derített fényt arra, hogy egy fatális hiba miatt hamarosan százezreknek válik érvénytelenné a személyigazolványukhoz kötődő elektronikus aláírása, így a következő hónapokban rengetegen szorulhatnak rá egy új igazolvány igénylésére.

A probléma lényege a következő. Azok, akik balszerencséjük folytán kénytelenek elektronikusan kommunikálni az állammal, hamarosan új személyi igazolványt kell, hogy igényeljenek. Mivel a 2021. június 20-a előtt kiadott elektronikus igazolványok tanúsítványa az idei év végén lejár,

január elsejétől a személyi igazolványhoz társuló elektronikus aláírás érvénytelenné válik.

A következő évtől, új személyi híján egyetlen dokumentum vagy kérvény sem írható alá elektronikusan, ergo nem is adható le.

Mint kiderült a kormány számtalan potenciális megoldás közül kiválasztotta a legrosszabbat. Mindazok, akiknek régebbi személyi igazolványuk van, kénytelenek bemenni a rendőrségre újat igényelni. Nem hosszabbítják meg a tanúsítványok lejárati idejét, nem adnak átmeneti kivételt, egyszerűen arra kényszerítik a lakosságot, váltson ki új igazolványt. Függetlenül attól, hogy a régi egyébként érvényes.

Hírdetés

A portál szerint százezreket érinthet az elhibázott lépés. Vállalkozók, magánvállalkozók, polgári társulások és civil szervezetek képviselői, gyakorlatilag mindenki, aki kénytelen elektronikus aláírást használni, most arra kényszerül, hogy az év hátralévő öt hónapjában új személyi igazolványt csináltasson, máskülönben „elveszíti” az elektronikus aláírását.

A szerzők szerint egyelőre alig kapott nagyobb nyilvánosságot a téma. De jövő januárban, mikor az első vállalkozók rájönnek arra, egyetlen dokumentumot vagy igénylést sem képesek elektronikusan leadni, kitör a botrány.

Mivel az adóbevallások leadási ideje általában március 31-e, számtalan vállalkozónak ideje sem lesz elintézni az új személyi igazolványt.

Hogy az egész még tragikomikusabb legyen, mindeközben folyamatosan csúszik az új, ujjlenyomatot és NFC-azonosítót tartalmazó igazolványok bevezetése. Bár már egy éve ezeket kellene kiadnia az államnak, idén erre már biztosan nem kerül sor.

Így az az előrelátó vállalkozó, aki az év végéig új igazolványt igényel, nehogy lejárjon az elektronikus aláírása, az idén még biztosan régi típusú plasztikkártyát kap, azaz jövőre másodjára is mehet új igazolványt igényelni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »