Óriási Romániában az áfabevétel-kiesés

Óriási Romániában az áfabevétel-kiesés

Évente 8,3 milliárd eurót veszít Románia állami költségvetése amiatt, hogy az illetékes hatóságok nem tudják behajtani az általános forgalmi adó (áfa/TVA) számottevő részét – derült ki a PwC piackutató cég felméréséből, amelyben Románia mellett Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban vizsgálták az adócsalás mértékét. 

tva_52559400_b

A kieső összeg a bruttó hazai termék (GDP) 5,2 százaléka, a pénz pedig mintegy 800 kilométer autópálya megépítésére lenne elég. Az országnak gyakorlatilag minden 10 euró után 4 euróról kell lemondania, vagyis a behajtandó áfának 39,6 százalékát elveszíti – ez a vizsgált országok közül a legmagasabb arány.

Az áfabevétel-kiesés Csehországban a legkisebb, 19,6 százalékos, ezt Magyarország követi 20,5 százalékkal, Szlovákiában az illeték 28,3 százalékát nem tudják behajtani, míg Szlovákiában a kieső összeg az áfa 29,2 százalékát teszi ki. Összegben kifejezve Csehország évente 3,1 milliárd eurót veszít, Magyarországnak 2,6 milliárd euróról kell lemondania, Lengyelországban 12 milliárd eurós a hiány, Szlovákiában pedig 2,2 milliárd euróval rövidül meg az államkassza. A PwC becslése szerint az öt tagállamban összesen több mint 28 milliárd eurós kiesést okozott az áfacsalás 2015-ben.

Daniel Anghel, a PwC közép-kelet-európai kirendeltségének adókért és illetékekért felelős igazgatója a felmérés bukaresti bemutatóján rámutatott: az érintett államok az elmúlt években számos intézkedést tettek a pénzügyi reform érdekében. Mindez például Szlovákiában látványosan eredményes volt, az áfacsalás okozta hiányt ugyanis egyetlen év alatt 33,9 százalékról 28,3 százalékra mérsékelték. A kormány ennek érdekében például olyan szoftvereket üzemelt be, amelyek valós időben regisztrálják a tranzakciókat, létrehoztak egy különbizottságot, amely az ügyészséggel és a rendőrséggel együttműködve a komolyabb adócsalásos esetek kapcsán nyomoz, ezenkívül speciális pénzügyi bíróságot hoztak létre.

Ezzel szemben Anghel szerint Romániában nem történt előrelépés, az áfacsalás továbbra is aggasztó mérteket ölt. „A hatóságoknak meg kellene vizsgálniuk, hogy az adóügyi intézkedéseknek milyen hatásuk volt, ugyanakkor szigorítani kellene az ellenőrzéseket” – vélekedett a piackutató cég szakembere. A PwC tavaly Budapesten rendezett ugyanebben a témában konferenciát, akkor ugyancsak Románia volt a sereghajtó az áfabevétel-kiesés tekintetében, amely a 2015-ös felmérés szerint elérte a 41,1 százalékot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »