Óriási káosz szemét-ügyben: év végére nagy lehet a baj Budapesten

Óriási káosz szemét-ügyben: év végére nagy lehet a baj Budapesten

Az elvonás és a rendezetlen jogviszonyok miatt leállhat a szelektív hulladékgyűjtés is, akkor viszont milliárdokat kéne visszafizetni az EU-nak.

Hiába fizetnek egyre többet a budapestiek a szemétszállításért, decemberre csődbe mehet a rendszer az állam által tervezett tízmilliárdos elvonás miatt – írja a Magyar Nemzet.
 
Az új állami hulladékgazdálkodási rendszer éves szinten ugyanis ennyit vonna el a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-től, ami év végére ellehetetlenítheti a szemétszállítást.
 
A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén megbízná Tarlós Istvánt, hogy azonnal egyeztessen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. vezetőivel.
 
Az előterjesztés szerint az NHKV máig nem képes számlázni, az FKF továbbra is saját nevében, közvetlenül küldi ki a számlákat. Ha a közterület-fenntartó október 1-ig nem kap az NHKV-tól megfelelőségi véleményt, a fővárosnak 30 napon belül meg kell szüntetni a szerződést. Azt senki sem tudja, hogy ezt követően ki szállítaná el a szemetet a fővárosban.
 
Ha viszont mégis marad az FKF, akkor a vidéki szemétszállítók veszteségét a 10 milliárdos fővárosi nyereségből fizetnék ki, ami pótolhatatlan veszteséget és hiányt okozna a cégnél.
 
Ha a helyzet nem rendeződik, leállhat a szelektív hulladékgyűjtési rendszer is: az új jogszabályok szerint az így begyűjtott szemét az NHKV tulajdona, ám mivel az állami cég képtelen átvenni a szelektív hulladékot, azt az FKF köteles begyűjteni, de nincs joga eladni és tárolni sem. Spórolásként felvetődött a szelektív hulladékgyűjtő szigetek és udvarok bezárása, ezzel viszont nem teljesítenénk az uniós előírásokat és négymilliárdos támogatást kéne visszafizetni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »