Óriási bírságot kaptak az Uber-sofőrök Kolozsváron

Óriási bírságot kaptak az Uber-sofőrök Kolozsváron

Fel kellett függesztenie szolgáltatásait Kolozsváron az Ubernek, miután négy sofőrjére engedély nélküli taxizás miatt horribilis összegű bírságot róttak ki. 

uber111221_b

Felfüggesztette hétfőn hajnalban Kolozsvárott szolgáltatását az Uber, miután a cég sofőrjei konfliktusba kerültek a helyi taxisokkal, négy sofőrjükre pedig óriási bírságot rótt ki a rendőrség tiltott bérfuvarozás miatt.

A Clujust.ro portál szerint a problémák azzal kezdődtek, hogy a magát utazásmegosztásként meghatározó, de az utasokat valójában szabott tarifák alapján szállító Uber, amely a vasárnap zárult Untold fesztiválra időzítette kolozsvári indulását, nem talált elég helyi partnert, így Bukarestből, illetve más városokból toborzott több mint száz sofőrt. Ők aztán helyismeret hiányában a digitális térképekre voltak kénytelenek hagyatkozni.

A konfliktus akkor robbant ki, amikor az Uber egyik sofőrje szóváltásba keveredett egy taxissal, aki értesítette társait, ők pedig autóikkal körbezárták az Uber képviselőjét. Ő ekkor értesítette a rendőrséget, hogy feljelentést tegyen, ám a taxisok ellentámadásba lendültek: egyszerű utasként Uber-autókat rendeltek, majd a 6. számú rendőrőrsre vitették magukat, ahol feljelentést tettek az Uber-sofőrök ellen tiltott személyszállítás miatt. Az Uber sofőrjei először azzal próbálták kivágni magukat, hogy csak a barátaikat szállították, majd – annak ellenére, hogy éjjel egy óra volt – felhívtak egy bukaresti ügyvédet, és közölték, hogy nincs több mondanivalójuk.

A rendőrség ezt követően a taxizásra vonatkozó 2003/38-as törvény alapján fejenként 25 ezer lejes bírságot rótt ki négy bukaresti Uber-sofőrre, és az autók forgalmi engedélyét is bevonták hat hónapra. Ennek nyomán az Uber hajnali két órakor felfüggesztette szolgáltatását Kolozsváron.
Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy engedély nélküli taxis személyszállításért négy személyre bírságot róttak ki, mint ahogy azt is, hogy az autók rendszámát leszerelték. A járművek a rendőrőrs udvarán maradtak.

Ioan Pugna, a kolozsvári taxisok szakszervezetének alelnöke szerint az Uber egyértelműen törvényt sért, hiszen a 2003-as törvényt kiegészítő 2015/129-es jogszabály értelmében taxis engedély nélkül tilos a taxi jellegű személyszállítás. „Ők azt mondják, utazásmegosztással foglalkoznak. Mi azonban nem osztoztunk senkivel az autón. Ugyanúgy adtuk le a rendelést, mintha taxis diszpécserszolgálaton keresztül tettük volna, és megérkezett az autó” – fogalmazott Pugna.

Mint arról beszámoltunk, Bukarest után Kolozsvár a második romániai város, ahol az Uber megjelent szolgáltatásaival. Az Uber alapvetően egy mobil applikáció, ezen keresztül lehet gépkocsit rendelni. Bukarestben 2015 februárja óta vannak jelen három szolgáltatásukkal, az UberX-szel, az UberSELECT-tel és az Uber Child Seattel. Az alapszolgáltatás ára 1,65 lej kilométerenként, magasabb a helyi taxis társaságok által gyakorolt díjaknál, ám sajtóhírek szerint májusban már több mint 40 ezer felhasználója volt.

Az utasnak a mobiltelefonos alkalmazás letöltésekor meg kell adnia bankkártyaszámát, fizetéskor pedig a rendszer levonja a fuvardíjat a kliens számlájáról. Az Egyesült Államokban 2009-ben alapított céget világszerte bírálják az adófizetés megkerülése és engedély nélküli bérfuvarozás miatt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »