Óriási baklövés: rossz terrorlistán lehettek a brüsszeli robbantók

Óriási baklövés: rossz terrorlistán lehettek a brüsszeli robbantók

Ismert terroristák közlekedhettek szabadon Európában, miután az Egyesült Államok és a brüsszeli hatóságok nem értesítették az uniós tagállamokat a brüsszeli robbantók kilétéről és terveiről.

Kiderült, hogy az Egyesült Államok már jó ideje birtokában volt olyan terhelő bizonyítékoknak, melyek alapján amerikai terrorlistára helyezték a március 21-ei brüsszeli terrortámadások végrehajtóit, az el-Bakraoui fivéreket és Najim Laachraouit – közölte a Sky News brit portál.

Az információkat viszont – a belga hatóságokhoz hasonlóan – nem osztották meg az uniós tagállamokkal.

Tragédiába torkollott a szövetségi titkolózás

Az amerikai hatóságok már jó ideje követték a brüsszeli reptéri robbantásokban segédkező férfit, Najim Laachraouit – írja a brit lap belga hatósági forrásokra hivatkozva. A Reuters hírügynökség jelentései alapján nemcsak a jelenleg is szökésben levő merénylőről tudták, hogy terrorveszélyt jelenthet: az el-Bakraoui fivérek is ugyanezen a „fekelistán” szerepeltek.

Törökország is figyelmeztette Belgiumot

Belgiumot Törökország értesítette először Ibrahim el-Bakraoui dzsihadista múltjáról, mikor a belga hatóságok 2015 július 14-én úgy döntöttek, hogy kiutasítják a férfit az országból. A belgák a hírt nem továbbították az uniós tagállamok felé.

Az óriási biztonsági baklövés következtében a dzsihadista kedvére utazgathatott az Európai Unió területén, először Amszterdamba repült, majd nyolc hónappal később, 2016 március 21-én 14 embert robbantott fel magával együtt Brüsszelben.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »