Óriásbírságot kapott a sebvarró-kartell

Összesen közel 270 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az úgynevezett sebvarró-kartellügyben. Az esetnél négy kórházi közbeszerzési eljárásban osztotta föl egymás közt a piacot öt cég, hogy így hatásuk legyen az árakra, rögzíteni tudják azokat.

A kartellügynél a GVH olyan közbeszerzési eljárásokat vizsgált, amelyeket a kórházak 2011–2014 között sebészeti varróanyagok és varrógépek beszerzésére írtak ki. Utóbbiak olyan orvostechnikai eszközök, amelyeket a műtőkben használnak különböző operációkhoz. Az eljárás alá vont vállalkozások mind fogyasztói egészségügyi termékek és eszközök forgalmazásával foglalkoznak, döntően pedig lefedik a hazai sebészeti varróanyag- és varrógéppiacot.

A tiltott egyeztetésben a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft., a Chirmax Hungary Kereskedelmi Kft., a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft., a SurgiCare Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Variomedic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vett részt, de büntetést nem mind kapott.

Maga az eljárás a Johnson & Johnson Kft. engedékenységi kérelme alapján indult 2013-ban: a GVH ezt követően vizsgált meg több mint 30 közbeszerzési eljárást. A hatóság arra volt kíváncsi, hogy az ajánlattevők kartelleztek-e a sebészeti termékekkel kapcsolatos tenderek során. A versenyhivatal ilyen jellegű jogsértést a Zala Megyei Kórház tervezett 2011-es varróanyagtenderénél, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 2012-es varróanyagtenderénél, a Pécsi Tudományegyetem 2012-es varróanyagtenderénél és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 2012-es varróanyag-beszerzési tenderénél állapított meg.

A jogsértések miatt a GVH a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft.-re valamivel több mint 100 milliós, a Chirmax Hungary Kereskedelmi Kft.-re 14 milliós, a SurgiCare Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re 47 milliós, a Variomedic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re pedig 106 milliós bírságot szabott ki. A Johnson & Johnson Kft. mentesült a bírság alól, így több mint 115 millió forintos büntetést úszott meg. A hatósági kegyelem oka az volt, hogy a jogsértésről a cég engedékenységi kérelme miatt szerzett tudomást a GVH. A Johnson & Johnson Kft.-n kívül az eljárás során a Chirmax Hungary Kereskedelmi Kft. és a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft. nyújtott be engedékenységi kérelmet, erre tekintettel a két cég 30, illetve 20 százalékos bírságcsökkentésben részesült.

Az engedékenységi kérelem benyújtásának különös jelentősége lehet a közbeszerzési kartellek esetében, mert a GVH-val történő együttműködés jelentős hatással van a versenyfelügyeleti eljárásban kiszabandó bírságra, sőt, a kartellezés miatt esetlegesen megindított büntetőeljárásban is lényegesen kedvezőbb helyzetbe kerülnek az engedékenységi kérelmet benyújtó cégekhez kapcsolható személyek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »