Ördögkatlan – forrásban

Ördögkatlan – forrásban

Több mint 680 programot kínál várhatóan 50 ezer látogatónak a kilencedik Ördögkatlan Fesztivál, amelynek augusztus 2. és 6. között ad otthont Dél-Baranya.

Nevezetesen Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és az idén csatlakozó Villánykövesd. Bérczes Lászlónak, a fesztivál főszervezőjének tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

– Főszervező úr, az idén öt nap alatt a négy faluban összesen 20-25 helyszínen 680 programot, köztük mintegy 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 132 koncertet, mintegy 140 kiállítást tartanak, továbbá cirkuszi produkciók, irodalmi programok, kiállítások, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések várják az érdeklődőket. Mekkora apparátust toborzott össze e jelentős munkához, s hogyan motiválta a szervezőtársakat?

​- Kilencedik éve csináljuk már, évről évre csatlakoznak hozzánk olyanok, akiknek szívügyükké vált ez az egész. Amikor ezt írom, velem szemben borítékolja a karszalagokat egy lány, egy órával ezelőtt ismertem meg, csatlakozott az önkéntesekhez, mert a Kanári-szigeteken hallotta, hogy ide érdemes jönni. Radnóti Gábor vezetésévelimmár 140 önkéntes segít nekünk. De említhetem a helyieket is, akik között nagyszerű segítőink vannak, Balassa Évi, Beregszászi Marcsi, Somogyi Edit… Folytathatnám napestig. És senkit nem „toboroztunk”. Jönnek, mert büszkék arra, hogy egy jó dolog születésénél bábáskodhatnak.

– Az idén a szponzorok jóvoltából az Ormánságban található, mintegy száz lakosú Besencéről érkező gyermekek ingyen vehetnek részt a fesztiválon. Miért fontos, hogy az Ördögkatlan a jövendő nemzedékeknek is emlékezetes, távlatosan vonzó élményeket adjon?

​- Azt szoktuk mondani, hogy „öt napig jók vagyunk”, itt az Ördögkatlanban. De arról is ábrándozunk, hogy akik itt részesülnek ebben a fajta közösségi élményben, viszik azt haza, és máshol, máskor is „jók lesznek”. Nem beszélve arról, hogy azok a gyerekek és fiatalok, akik a Katlanon nőnek fel, mi ezt hisszük, jobb világot fognak építeni majd. Az úgynevezett „mezítlábasságunknak” pedig természetes része az, hogy a szegényeket segítjük, részben azzal, hogy nagyon olcsó a belépő, részben azzal, hogy a mélyszegénységben élőket kicsi gesztusokkal ráébresztjük arra, ami az Ördögkatlan egyik állandó programjának, a Mulatság című előadásnak jelszava: Mi sem vagyunk rosszabb fajták!”

​- Fedezd föl saját kultúrád – hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. A fesztivál eddigi legnagyobb vállalkozásaként Bartók Béla Concertója hangzik el augusztus 5-én Beremenden. A Hungarian Studio Orchestra fellépésével Dinyés Dániel vezényletével lesz hallható a mű, a Concerto táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező vezetésével a Forte Társulat készíti el a fesztiválra. Miért érezte fontosnak, hogy egy klasszikus mű friss külcsínnel elevenebbé téve kínáljon élményt az Ördögkatlan közönségének?

– Közös álom része ez, nem minden kötődik hozzám. Kiss Mónival kezdettől vágyunk volt az, hogy sok ezer ember számára klasszikus koncertek legyenek. Negyedik éve meg is valósul ez. De amikor Dinyés Dániel és Horváth Csaba is állandó vendégművészeink közé tartoznak, szinte munkatársaink, meghallgatjuk az ő ötleteiket is. Csabának régi vágya volt, hogy a Concerto-ra táncelőadást koreografáljon, Dinyés Dani pedig évről évre mondja, jó lenne már Bartókot vezényelni. Mindez most megvalósul. Sok hasonló történet van, amikor nagyszerű művészek megkeresnek bennünket ötleteikkel. Mi pedig nyitottak vagyunk, ahogyan maga az Ördögkatlan is az.​


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »