Orbánnál lobbizott a CEU-ért az MTA elnöke

Orbánnál lobbizott a CEU-ért az MTA elnöke

„Valamilyen mértékben számítottam rá, bár ennél kicsit intelligensebb támadást vártam” – reagált a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Hvg.hu-nak adott interjújában a kormánypárti sajtóban egy róla megjelent cikkre. Lovász László korábban határozottan kiállt a CEU mellett, bírálta az egyetemet ellehetetlenítő törvényt, mire az egyik kormánypárti oldalon az jelent meg róla, az amerikai-magyar kettős állampolgársága miatt nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az MTA elnöke arról is beszélt, hogy a miniszterelnökkel folytatott legutóbbi megbeszélésén is szóba hozta a CEU ügyét arra hivatkozva, hogy az egyetem „fontos, színvonalas és a magyar tudományhoz sok szempontból kapcsolódó intézménye Magyarországnak, ezért lényeges a megmaradása”. Lovász szerint erre Orbán Viktor azt mondta, fontosnak tartja, hogy mindenki tartsa be a törvényeket. Tehát a legfőbb tudományos testület vezetőjével folytatott egyeztetésén is csak a bevett, egymondatos kommunikációs panellel állt elő a kormányfő.

Ugyanakkor a külföldről támogatásokat elfogadó civil szervezeteket megbélyegző jogszabályról nem akart véleményt foglalni. Mint fogalmazott: nem ismeri a törvényt részletesen, de azt gondolja, minden civil szervezetnek nyilvánosan kell kezelnie a támogatásait, „kormányközelinek és ellenzékinek egyaránt”.

Lovász a nemrég elfogadott „Taigetosz-törvényt” is szóba hozta. Erről azt mondta, szerinte nem az igazi kérdésről folyik a vita. „Az igazi kérdés ugyanis nem az, hogy ezek a tanulási problémával küzdő gyerekek kapnak-e jegyet, vagy nem, hanem hogy megkapják-e a megfelelő segítséget” – fejtette ki az MTA elnöke.

Reagált arra a sajtóban megjelent állításra, hogy az Akadémia „kihátrált” a Hegymenet címen megjelent könyv kiadása mögül. A könyv zömében magukat jobboldalinak tartó értelmiségiek, szakemberek tanulmányait tartalmazza, és bírálja a kormány intézkedéseit. „Szerintem kiadhatta volna (az MTA – a szerk.), az érzékeny kérdésekkel nincs probléma. Ha lenne, nem adtuk volna ki a jogállam helyzetéről szóló kötetünket ősszel, abban legalább ilyen éles kritikák voltak, csak az egy tudományosabb igénnyel megírt könyv volt” – mondta Lovász.

Szerinte szó sincs kihátrálásról, egyszerűen csak arról van szó, hogy „az Akadémia központilag, pályázati rendszeren keresztül támogatja a tudományos könyv- és folyóirat-kiadást, a kötet szerzőitől ilyen kérés azonban nem érkezett hozzánk”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »