Orbánnak van is, meg nincs is köze Áder újraválasztásához

Orbánnak  van is, meg nincs is köze Áder újraválasztásához

Miután tegnap kiderült, hogy a múlt héten Rubovszky György azontúl, hogy a Jobbik javaslatait akár házszabály-ellenesen is lesöpörné az asztalról, kikotyogta Vas Imre képviselőtársának, hogy hát bár Áder János jógyerek, mégsem lesz újra köztársasági elnök, mivel “a Viktor nem engedi”.

Ennek apropóján a Hvg.hu megkereste a Miniszterelnökséget, amire nagyjából azt a választ kapták, hogy “Orbán Viktornak semmi köze hozzá, hogy ki a köztársasági elnök”.

Havasi Bertalan sajtófőnök válaszában azt írta, hogy a köztársasági elnök megválasztásának rendjét az Alaptörvény szabályozza és ebben a folyamatban kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe, továbbá

“országgyűlési képviselők véleményének vagy kihallgatott beszélgetéseinek értelmezéséhez a miniszterelnök sajtófőnökeként nem tudok segítséget adni”.

– utalt Havasi arra, amit már Rubovszky is szóvá tett a napokban, hogy nem szép dolog kihallgatni a beszélgetéseket a parlamentben.

Havasi szavait a vonatkozó alaptörvény passzus megerősíti:  eszerint “a köztársasági elnök megválasztásának rendjét az Alaptörvény szabályozza és ebben a folyamatban kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe”.

Igen ám, csakhogy

“a Fidesz alapszabályának értelmében a köztársasági elnöki méltóság betöltésére a Fidesz elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök tehetett előterjesztést.”

mondta Lázár János még 2012 áprilisában.

Ez alapján Áder János további karrierjének alakulása bizony mégicsak Orbán Viktor kezében van, lévén ő a Fidesz elnöke most is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »