Orbánnak tetszik, amit Matolcsyék csinálnak

Orbánnak tetszik, amit Matolcsyék csinálnak

A műkincs- és palotavásárlások folytatására biztatta a miniszterelnök Matolcsy Györgyöt. A jegybanki alapítványok pénzszórása miatt az ellenzéki pártok össztüzet zúdítottak a parlamentben Orbán Viktorra, aki továbbra sem hajlandó lemondani jobbkezéről.

„Meddig maradhatnak még a helyükön személyes kinevezettjei: Polt Péter és Matolcsy György?” – Ezt kérdezte az MSZP frakcióvezető-helyettese a miniszterelnöktől. „A legkirívóbb, az egész országot méltán felháborító, ipari méretű lopás és károkozás az Ön jobbkezéhez, Matolcsy Györgyhöz, az MNB elnökéhez fűződik” – fogalmazott Harangozó Tamás.

A politikus szerint a jegybankelnökkel együtt Polt Péternek is távoznia kellene. A legfőbb ügyész felesége a nemzeti bank személyzeti igazgatója, aki több jegybanki alapítványban is felügyelőbizottsági tag. Az ügyészség múlt héten elutasította azt a feljelentést, amelyet az egyik baloldali kispárt tett a jegybanki alapítványok pénzköltései miatt.

Orbán Viktor visszautasította, hogy Matolcsy György és Polt Péter az ő személyes kinevezettjei. „A stabil, kiszámítható, biztonságos magyar élet egyik felkészült és sikeres szervezete és őre. Nagyra értékelem vezetőjének, Polt Péternek a munkáját is. Az ügyészség és vezetőjének a munkájához a kormány minden támogatást megad. A nemzeti bank elnöke nélkül nem sikerült volna stabilizálni és növekedési pályára állítani a gazdaságot, ezért munkáját nagy tisztelettel köszönöm” – tette hozzá a miniszterelnök.

Az LMP frakcióvezetője a miniszterelnöknek is megmondta, hogy szerinte a jegybanki alapítványok támogatási gyakorlata törvénysértő. „Miniszterelnök úr! Itt van a jegybanktörvény. Teljesen világos. 4. szakasz, 11: bekezdés: az MNB számára feladatot törvény állapíthat meg. Arra, hogy Matolcsy György például a saját könyveit felvásárolja, melyik törvény adott ön szerint, miniszterelnök úr, felhatalmazást?” – tette fel a kérdést.

Orbán Viktor válaszában kifejtette, egyetért azzal, hogy az MNB-alapítványok oktatási intézményeket alapítanak, műkincseket vásárolnak és vagyont halmoznak föl. A miniszterelnök reméli, hogy a jegybank folytatja ezt a munkát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »