Orbánnak lett igaza: a migrációt a határzár csillapította

Orbánnak lett igaza: a migrációt a határzár csillapította

A határok fizikai lezárásával nem lehet megoldani a menekültválságot – fogalmazott korábban Angela Merkel német kancellár.

Ennek ellentmond a Frontex legújabb jelentése, mely szerint a migránsok száma nem a török-német paktum következményeképpen csökken, hanem a határzár miatt.

Az EU határvédelmi ügynökségének (Frontex) legújabb jelentéséről a német Die Welt számolt be.

A jelentés szerint az Európába érkező migránsok száma elsősorban a magyar és a balkáni határzárak miatt csökkent. A német-török megállapodás eredmények tekintetében messze alulmúlja az elvártakat.

A német lap cikkében felhívta a figyelmet arra is, hogy Angela Merkel korábban úgy fogalmazott, hogy a határok lezárása nem nyújt tartós megoldást a migrációs válságra, sőt a német kancellár hivatala azt is közölte, hogy a macedón határ lezárása sem fog eredményt elérni – szemben a török-EU megállapodással – olvasható a 888.hu portálon.

A Frontex jelentésében az olvasható, hogy miután Macedónia szigorított a határvédelmén és korlátozta a beutazók számát, a Görögországba érkező migránsok száma is csökkent.

Ezután született meg az EU és Törökország közötti megállapodás, amely valószínűleg további migránscsoportok kedvét vette el attól, hogy útra keljenek Európa felé.

„A német határőrség belső jelentése alapján folyamatosan növekszik a nyomás az ország keleti, Lengyelországgal szomszédos szakaszán. Mióta lezárták a balkáni útvonalakat, a migránsoknak új irányból kell megközelíteniük célországukat. Legtöbbjük nem is a háború sújtotta Szíriából vagy Irakból érkezik. Az utóbbi időben ott elfogottak orosz állampolgársággal rendelkező, muszlim vallású csecsenek” – olvasható a 888.hu portál írásában.

Die Welt: nem a török alku, hanem a balkáni útvonal lezárása állította meg az áradatot

A balkáni migrációs útvonal lezárása hatékonyabb volt a migrációs áradat megállítása szempontjából, mint az Európai Unió Törökországgal kötött megállapodása – állapítja meg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex elemzésére hivatkozva a Die Welt című konzervatív német napilap.

A balkáni útvonal lezárása “azonnal” az érkező menedékkérők számának csökkenéséhez vezetett – írja az uniós ügynökséget idézve a lap, hozzátéve: az EU-török megállapodásnak csak alárendelt szerepe volt ebben.

“A menekültek számának tavaszi csökkenése Európában mindenekelőtt a balkáni útvonalon életbe léptetett határzárakra vezethető vissza” – hangsúlyozza a Die Welt.

A varsói székhelyű Frontex elemzéséből ugyanis az derüli ki, hogy a Törökországból Görögországba érkező menedékkérők száma nem március 20-án, a Törökországgal kötött megállapodás hatályba lépésekor kezdett apadni, hanem már azt megelőzően, mégpedig azt követően, hogy a macedón hatóságok február 19. után szigorúan korlátozni kezdték, hogy ki léphet be az országba Görögországból – olvasható a cikkben.

Ezt követően a Frontex szerint a NATO-misszió elindítása az Égei-tengeren, és az EU és Törökország márciusi megállapodása tovább mérsékelte a menedékkérők áradatát, s mindkét intézkedés “migránsok további csoportjait tántorította el attól, hogy elhagyják Törökországot”.

A lap emlékeztet: a német belpolitikában heves vita alakult ki arról Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök között, hogy melyik út a hatékonyabb az emberáradat megfékezése szempontjából. A kancellár szerint ugyanis a macedón-görög határ egyoldalú lezárása nem tartós megoldás, szemben az EU és Törökország megállapodásával.

Seehofer ezzel szemben már korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy valójában a balkáni útvonal lezárása vetette vissza az érkezők számát, amely az EU-Törökország-csúcstalálkozó előtt és után is alacsony maradt.

http://www.welt.de/politik/deutschland/article156145936/Blockade-der-Balkanroute-war-wirksamer-als-der-Tuerkei-Deal.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_migracio_201606


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »