Orbánékig érnek a szálak

Orbánékig érnek a szálak

Több mint hárommilliárd forintnyi kölcsönt adott a külügyi tárca felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. a kormányfő rokonaihoz köthető cégcsoportnak – derül ki a 444.hu cikkéből. Az élelmiszer- és konzervkereskedelemmel foglalkozó Cider Alma Kft. összesen 3,2 milliárd forinttal tartozik az MNKH-nak, vissza eddig csupán 280 milliót fizetett, holott a határidőből már rég kifutottak. A kft. egy egész cégcsoportot fog össze, melyben több fontos pozíciója van Orbán Viktor sógorának, a Cider Alma egyik leányvállalatát pedig a miniszterelnök unokaöccse vezeti. Még konkrétabban: a kormányfő felesége, Lévai Anikó testvérének, Lévai Gizellának az egyik fia is feltűnik a cégcsoportban: Szeghalmi Ádám vezeti a Cider Alma Drogida Hungaro nevű leányvállalatát.

Szeghalmi Ádám testvére, Szeghalmi Balázs is szorosan kapcsolódik az MNKH-hoz, olyannyira, hogy ő vezeti a kereskedőház törökországi, izmiri kirendeltségét. Egyébként a törökországi, az iráni, a görögországi és a ciprusi MNKH-érdekeltségeket Adnan Polat oligarcha működteti, aki Erdogan török elnök egyik fontos támogatója. Polat nem kevesebb mint egymilliárd forintot kapott a kirendeltségek működtetésére a külügyi tárca cégétől. (A török oligarcha más szálon is kapcsolódik az Orbán-rokonsághoz, hiszen partnerként együttműködik a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a kastélyforgalmazó vállalkozásával.)

Azért is különösen jövedelmező mostanában kapcsolatba kerülni az MNKH-val, mivel a cég idén hatmilliárd forintos gigaközbeszerzést írt ki 47 partneriroda, egy regionális egység és ágazati kompetenciaközpontok létrehozására. A Heti Válasz tegnapi cikke szerint Tiborcz István családja is részt vállal a külgazdasági üzletből a Syncope-Project Kft.-n keresztül, amely az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában, Dél-Amerikában és Mexikóban létesíthet kirendeltségeket, kompetenciaközpontokat. A cég 80 százalékos tulajdonosa a 24 esztendős Bertha Péter, aki több Tiborczhoz köthető vállalkozás társtulajdonosa vagy ügyvezetője, ráadásul anyai nagyanyja révén a Tiborcz nagycsalád tagja. (Bertha egyébként a Syncope-val szimbiózisban működő, milliárdos állami megrendelésekkel kistafírozott Symmetria Magyarország Kft. projektmenedzsere is.) Arra a kérdésre, miként nyerhetett egymástól távol eső területeken is a Syncope, az MNKH azt válaszolta: „A közbeszerzési eljárásban egy ajánlattevő a meghirdetett célországok közül többre, akár az összesre is pályázhatott.”

A Heti Válasz cikke arra is kitért: az MNKH kirendeltségeket ideális esetben nagy helyismerettel bíró magáncégeknek kéne működtetniük, ehelyett a partnerirodák élére „kőkorszaki” figurák kerültek. „Albániában például olyan társaság »jeleníti meg« Magyarországot, melyben a Horn-kormány Nádor-botrányaként elhíresült, titkosszolgálati beszerzésekre irányuló ügyletének egyik kulcsszereplője, Alexander Gerstl is résztulajdonos” – fogalmazott a hetilap. Az arab olajállamok többségéért az a Polgár Viktor felel, aki volt MSZP- és külügyi szóvivő, a Horn-érában pedig az állami privatizációs szervezet kommunikációs vezetőjeként tevékenykedett. A Malajzia–Szingapúr–Thaiföld-zóna kereskedőházai mögött Nyíri Iván bukkan föl, aki 1994 és 1998 között, majd 2002 után is állami csúcsmenedzser lehetett. Az Afrika szubszaharai térség irodahálózatának egyik létrehozója pedig az a Terner Géza, aki a csillebérci úttörőtábort akarta privatizálni az MSZP-holdudvarnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »