Orbán Viktort támadta Dacian Cioloș volt román kormányfő

Orbán Viktort támadta Dacian Cioloș volt román kormányfő

Szélsőjobboldalinak, nacionalistának és Európa-ellenesnek nevezte Orbán Viktort Dacian Cioloș volt román kormányfő.
Az Újítsuk meg Európát nevű liberális európai parlamenti (EP) csoport jelenlegi vezetője az Adevărul online változatán megjelent publicisztikájában egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a magyar miniszterelnök Közép-Európa nevében fogalmazott meg véleményt az Európai Unió jövőjével kapcsolatban több „szélsőjobboldali” politikus társaságában az Európa cenzúrázatlanul című webkonferencián, amelyen egyébként Alekszandar Vucsics szerb elnök, Janez Janša szlovén miniszterelnök és François-Xavier Bellamy, a francia jobbközép republikánusok EP-képviselője is felszólalt.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kormányfőjelöltjeként emlegetett Cioloș populizmussal is megvádolta a tanácskozás résztvevőit, de nem támasztotta alá érvekkel állítását. Szerinte Orbán Viktor „elszakadt a valóságtól, és egyetlen célja a hatalom megtartása”.

Hírdetés

A Cioloș által kifogásolt webkonferencián a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: „mi Közép-Európából arra kérhetjük a Nyugatot: ne mondja meg, hogyan kellene élnünk az életünket”. Orbán kiemelte, az elmúlt években három válság is sújtotta a kontinenst: a gazdasági krízis, a migráció, majd a koronavírus. Mint fogalmazott, a kontinens nyugati és keleti fele mindhárom esetben eltérő választ adott.

A Fidesz elnöke a szolidaritást és egymás megértését szorgalmazta megoldásként az Európán belüli mély törésvonalak felszámolására. A miniszterelnök stratégiai irányváltást sürgetett, szerinte az EU inkább oldja meg belső ellentmondásait, és ne akarja megmondani a világnak – Kínának, Oroszországnak, újabban az Egyesült Államoknak –, hogyan éljen. „Taktika helyett stratégiára, reaktív fellépés helyett aktív szerepe van szükség” – mondta, majd az európai gazdasági együttműködés, a versenyképesség erősítését nevezte meg igazán fontos feladatként.

Az Orbán Viktort rendszeresen támadó Dacian Cioloșról tavaly derült ki, hogy a szélsőségesen nacionalista Vatra Româneascában kezdte közéleti pályafutását,

egyetemistaként az 1990. márciusi, marosvásárhelyi magyarellenes atrocitások kirobbantásában kulcsszerepet játszó formáció tagja volt, 1993-ban a kolozsvári ifjúsági tagozat elnökhelyettesi tisztségét is betöltötte. Később rövid ideig a Gheorghe Funar vezette polgármesteri hivatalban dolgozott Kolozsváron.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »