Orbán Viktor válaszolt az ellenzéknek

Orbán Viktor válaszolt az ellenzéknek

A frakciómegszólalásokra reagálva Orbán Viktor azt mondta, ha várunk a közös európai megoldásra, Magyarország újra a migránsok célpontja lehet.

A kormányfő szerint az október 2-i népszavazás nem pártügy, hanem nemzeti ügy. Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt arra szólított fel:”ne kockáztassuk Magyarország jövőjét”. Az MSZP úgy látta: az unió nem akadálya, hanem megoldása a menekültválságnak. A Jobbik elnöke a népszavazáson való részvétel és a nem szavazat mellett érvelt.

Orbán: a népszavazás nem pártügy, hanem nemzeti ügy

A kvótanépszavazás nem párt-, hanem nemzeti ügy, “ne kockáztassuk Magyarország jövőjét” – mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, az őszi ülésszakot megnyitó napirendi előtti felszólalásában, amelyben jórészt a migrációról és az október 2-i referendumról beszélt.

A népszavazás céljának Magyarország megvédését nevezte, rögzítve: Magyarország büszke lehet arra, hogy az egyetlen európai állam, ahol az emberek népszavazáson elmondhatják a véleményüket. A referendum – mondta a kormányfő – nemzeti ügy, ebben a kérdésben nincs jobb- vagy baloldal, csak magyar emberek és magyar jövő van, “nincs pártügy, csak pártok felett álló nemzeti ügy”. “Most fog eldőlni, hol lesznek migránstelepek” – mondta Orbán Viktor, aki ezért a baloldali vezetésű településeken élőknek is azt tanácsolja, menjenek el szavazni október 2-án.

MSZP: az unió nem akadálya, hanem megoldása a menekültválságnak

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője távolmaradásra szólított fel a kvótareferendumtól hétfőn, a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva.

Azt mondta, hogy  Orbán Viktor szavaival ellentétben az európai közösség nem akadálya, hanem potenciális és egyedüli megoldása a problémáknak.

Korruptnak és magyarellenesnek minősítette a kormány politikáját, és úgy fogalmazott: sem a magyar népszavazás, sem a külön utas politika nem oldja meg a menekültválságot. Tóth Bertalan aljas hazugságnak nevezte az Európai Bizottság hibáztatását a menekültválsággal kapcsolatban, mondván, javaslatukat – amelyről önállóan nem hozhat döntést a testület – a magyar parlament 95 százaléka elutasította. Mivel mind az Európai Bizottság elnöke, mind a német kancellár egy pártcsaládban ül az unióban a magyar kormánypártokkal, ezért szerinte Orbán Viktornak az Európai Néppárt tagjait kellene meggyőznie a politikájáról.

Kijelentette azt is: milliárdos orosz, szír, afgán, iráni gazdasági bevándorlóknak értékesítették a letelepedési kötvényeket, amelynek százmilliárdos haszna a kabinethez közel álló üzletemberekhez került, nem az államkasszába. Megjegyezte: uniós tagság nélkül ezen üzletembereknek sem érte volna meg letelepedési kötvényt venni, valamint azt is leszögezte: ugyanezen ügylet a török-szír határon szerinte emberkereskedelem lenne. A politikus szerint a kormányfő nem a valóságról beszélt. Hozzátette: Magyarországon négymillió ember él a létminimum alatt és több százezren dolgoznak közmunkában.

Szerinte a kormány oktatás- és foglalkoztatáspolitikájának kudarca a százezer betöltetlen álláshely és a kivándorlók jelentős száma. A miniszterelnöknek válaszolva annak adott hangot: az uniós források “az önök álmainak megvalósítására” mennek, “Mengyi Rolandok lopják el”, a kormányfő pedig tudja, hogy ennek a világnak előbb-utóbb vége lesz, ennek megy elébe, belülről bomlasztva az Európai Uniót. 

Az adóemeléseket, a többi között a benzin árának emelését is a miniszterelnök szemére vetette, és kijelentette azt is: a környező országok sorra hagynak le minket versenyképességben.

A Jobbik elnöke a népszavazáson való részvétel és a nem szavazat mellett érvelt

A Jobbik elnöke az október 2-i kvótareferendumon való részvétel és a nem szavazat mellett érvelt a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva. Vona Gábor a miniszterelnök baloldali vezetésű településekhez intézett szavait ugyanakkor nem tartotta elegánsnak és azt mondta, lassan eljutnak oda, hogy aki nem lép egyszerre, húsz migránst kap estére.    

A jobbikos politikus úgy látta: a voksolásnak egyetlen, valódi tétje van, hogy jogilag érvényes lesz vagy sem. Kiemelte: ha érvényes és eredményes lesz, valamilyen törvénymódosításra, vagy alaptörvény-módosításra lesz szükség, és visszakerülnek oda, amit már tavasszal javasolt a Jobbik – jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Ugyanakkor ha nem lesz érvényes a népszavazás, Brüsszelnek aduászt adnak a kezébe, papírja lesz róla, hogy Magyarország jogi értelemben nem utasította el a kvóták bevezetését. Ez óriási veszély, és ha mégis bekövetkezik, akkor az a kormányfő felelőtlenségének lesz köszönhető. Ebben az esetben a miniszterelnök felelőssége az, hogy mondjon le – jelentette ki Vona Gábor.

A Jobbik elnöke hozzátette: egyetértenek azzal, az Európai Unión belül Magyarországnak kötelessége, feladata, felelőssége van. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy lehet, hogy Nyugat-Európa bizonyos értelemben menthetetlen. Nyugat-Európában a multikulturalizmus már valóság – állapította meg, hozzátéve: már nem az kérdés, multikulturális társadalomban éljenek-e vagy sem, hanem, hogy hogyan lehet ilyen társadalomban élni.

Kelet-Közép-Európában ugyanakkor még megvan a lehetőség a választásra – mutatott rá a pártelnök, aki kitért arra, hogy a V4-ek jelentősége a jövőben egyre inkább fel fog értékelődni. Kiemelte: egyetértenek, hogy a kvótát el kell utasítani, és a multikulturális társadalom ideája nem kívánatos Magyarországon, és azzal is, hogy bizonyos baloldali politikusok megnyilvánulásai e téren felérnek a hazaárulással. Ugyanakkor szerinte a migránsáradat témája a kormányfőnek egy olyan arab varázsszőnyeg, amire felpattan és felrepül a felhők fölé, hogy ne kelljen látnia a magyar valóságot. Ha éppen leszáll vele, akkor alásöpri az oktatás, az egészségügy és a korrupció problémáit. “Amíg Ön Brüsszelben Savoyai Jenőt játszik, addig a katonái szétlopják az országot” – fogalmazott.

LMP: a kormány szűklátókörűen kezeli a migráció problémáját

Az LMP szerint a kormány szűklátókörűen, csak a saját rövidtávú politikai szempontjai alapján kezeli a migráció kérdését –  mondta Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva. Úgy vélte: ha ez nem így lenne, akkor a kormány nem kezdeményezte volna az “embereket is hülyének néző”, a társadalomban indulatokat, gyűlöletet gerjesztő plakátkampányt. Hangsúlyozta: az LMP súlyos problémának tartja, hogy az Európai Unió nem került közelebb a migrációs válság tartós és a megnyugtató kezeléséhez, és ebben Brüsszel mellett megvan a felelőssége a magyar kormánynak is. “Nem lehet csak Brüsszelre mutogatni” – fogalmazott.

Úgy vélte: a menekültválság megoldásához véget kell vetni az erőforrások szélsőségesen egyenlőtlen elosztásának, korlátozni kell a globális kapitalizmust és nem csak látszatharcot kell folytatni a klímaváltozással. Hozzátette: a klímaváltozás az elkövetkezendő évtizedekben akár 1 milliárd embert is földönfutóvá tehet és ezt a menekültáradatot nem lehet majd semmilyen kerítéssel megállítani.

Kiemelte: az LMP szerint mielőbb meg kell valósítani a közös európai határvédelmet és ki kell alakítani azt az infrastruktúrát, amely a már az unió határán kívül képes megkülönböztetni a háború elől menekülőket azoktól, akik egy jobb élet reményében jönnek az EU-ba vagy azoktól, akik ártó szándékkal érkeznek. Az LMP szerint háború elől menekülők támogatásában minden európai államnak szerepet kell vállalnia, ugyanakkor gazdasági bevándorlók esetében minden nemzetállamnak a saját hatáskörben van joga eldönteni, kit akar befogadni.

Közölte: az LMP abban egyetért, hogy a migráció kérdéséről nemzetállami hatáskörben kell dönteni, de ez a népszavazás nem erről szól, és ebben a miniszterelnöknek nagy a felelőssége.

Az LMP frakcióvezetője kitért arra is, hogy ma Magyarországon a legnagyobb probléma az elszegényedés és a társadalom kettészakadása. Szerinte a magyar társadalom a rendszerváltáskor nem volt annyira egyenlőtlen mint ma, mert a Fidesz-kormány 2010 után tudatosan arra építette politikáját, hogyan lehetne minél inkább víz alá nyomni az alsó-középosztályt és hogyan lehetne minél több jövedelmet átcsoportosítani a gazdagabb rétegek számára.

Fidesz: nem a problémát kell Európába hozni     
    
A Fidesz-frakciója egyértelműen kiáll a miniszterelnök azon álláspontja mellett, hogy nem a problémát kell Európába hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahonnan a bevándorlók jönnek – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva.   

Kósa Lajos szerint a parlamentben is sokan mondják ezt, azonban az ellenzék mégsem szavazza meg az olyan programokat, amelyek például iskola- vagy kórházépítésről, vagy a Magyar Honvédség külföldi háborús konfliktusokban történő szerepvállalásáról szólnak. Kósa Lajos felháborítónak nevezte ezt a képmutatást és úgy fogalmazott: “amikor tenni kell, akkor nem nyomnak gombot (…) csak forgatják a szemüket, mint igazi farizeusok”. Közölte: a magyar kormány együttműködik azokkal a szolgálatokkal, amelyek szervezik ezt a segítségnyújtást. Külön köszönetet mondott a magyar szeretetszolgálatoknak és a Máltai Szeretetszolgálatnak, amelyek ennek az élére álltak.   

Kósa Lajos visszautasította a magyar kormányt és a Fideszt érő bírálatokat, amelyek arról szólnak, hogy a migráció kérdésében tett állításaik uszítóak vagy gyűlöletkeltőek lennének. A 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazásra utalva megjegyezte: éppen a szocialisták adtak “parlamenti piedesztált” az uszításnak és a gyűlöletkeltésnek, hiszen az MSZP-frakcióban ülő Bangóné Borbély Ildikó plakátarca volt, a “valaha volt leggyűlöletkeltőbb”, “legprimitívebb” kampánynak.

Az LMP frakcióvezetőjének azt üzente: ha valóban fontosnak tartja, hogy az EU és Magyarország felkészüljön a mostanihoz képest nagyságrendekkel nagyobb migránsáradatra, akkor tegye magáévá párttársának Szél Bernadettnek az álláspontját, aki azt mondta, nemmel szavazna a népszavazáson.

Az MSZP-hez fordulva azt mondta: mivel nem tiltakoztak az Európai Parlament elnökének, Martin Schulznak a baloldali városokba betelepítendő bevándorlókról szóló kijelentése miatt, ezért ez azt jelenti, hogy “szegről-végről egyetértenek vele”, és a “Willkommen policy-t Szegeden mindenképpen tudják gyakorolni német elvtársaik útmutatásai alapján”.

Kósa Lajos felszólalása végén politikájának megváltoztatására kérte Brüsszelt, és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét.

KDNP: az önvédelemnek hatékonynak és emberségesnek kell lennie

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a migránsinvázió veszélyezteti mindazt, amit elértek a foglalkoztatás, a bérnövekedés és általában a biztonság területén.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva kitért arra, hogy az európai keresztény és zsidó vallás értékei nem csupán a vallásos emberek tulajdona. Ezt minden európai a gyökerek miatt “akarva-akaratlanul” vallja, még ha szekularizált világban él is – mutatott rá a kereszténydemokrata politikus, aki kiemelte a saját és a másik ember életének tiszteletét, védelmét, annak sérthetetlen voltát.

Ha ez a gondolat jelen van, nem lehet elfogadni egy olyan kultúrát, amelyik az életet nem tiszteli – rögzítette Harrach Péter.

Hozzátette: ugyanakkor, ha egy idegen kultúrából érkezett ember elfogadja a törvényeinket, szokásainkat, azzal nincs gond. A tömeggel, amely képtelen integrálódni, azzal van baj – mondta.

Önvédelemre van szükség, és a határvédelem ezt jelenti – húzta alá, rámutatva: az önvédelemnek hatékonynak, de egyúttal emberségesnek is kell lennie.

Harrach Péter kitért arra, hogy a kormány megállapodást kötött a karitatív szervezetekkel. Az üldözöttek védelme emellett saját hazájukban is fontos feladat.

Megjegyezte: az érintett keresztény közösségek nem betelepülők, előbb éltek ott, mint más kultúrák képviselői. A védelmüket konkrét eszközökkel szeretnék segíteni – jelezte, és kitért arra, hogy Irakban, Szíriában kórház, iskola létrehozásán dolgoznak. Utóbbiban ezer gyermeket lehet majd nevelni.

Megemlítette ennek érdekében a közelmúltban létrejött helyettes államtitkárság szerepét is.

Orbán viszonválasza: ha várunk az európai megoldásra, Magyarország újra a migránsok célpontja lehet
    
A miniszterelnök szerint ha a kormány várna a migránsválság közös európai megoldására, akkor Magyarország újra célpontjává válna a migránsoknak, akik akadálytalanul költöznének ide.

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, közös európai megoldás nincs, magyar megoldás van, és az működik.

A kerítés a brüsszeli tehetetlenség és annak bizonyítéka, hogy nincs nemzetközi megoldás, csak beszéd, “szép, elegáns európai blabla”. Cselekvés, igazi orvosság és erő nemzeti alapon van csak – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint azt mondani, hogy várjunk az európai megoldásra, mert úgy sem tudunk saját erőből védekezni, nem más, mint annak az álláspontnak a népszerűsítése, hogy engedjük be Magyarországra a migránsokat.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly nyáron három hónapot várt Magyarország a közös európai megoldásra, majd nem lett semmi és ezért fel kellett építeni a kerítést.

Ha lenne közös megoldás és a görögök megvédenék a saját határaikat és teljesítenék kötelezettségüket, akkor nem kellett volna kerítést építeni – hangoztatta.

Megjegyezte, a határok megvédéséhez vannak még technikai, fizikai és jogszabályi tartalékok.

Orbán Viktor veszélyesnek tartotta az LMP frakcióvezetőjének kijelentését, hogy a népvándorlás tömegeit nem lehet megállítani. Azt kérte az ellenzéki politikustól, “ne terjessze a defetizmus szellemét”, vonja vissza kijelentését.

A kormányfő szerint igenis van értelme védekezni, meg lehet állítani a népvándorlást, ha az Egyesült Államoknak sikerül az a déli határain, akkor Magyarországnak is sikerülni fog, csak tanulni kell belőle. Nem fogjuk letenni a fegyvert! – mondta.

A Jobbik elnökének népszavazással kapcsolatos szavait Orbán Viktor elitista álláspontnak értékelte, azt, hogy ha van egy történelmi ügy, a döntésből kihagyná a népet. Úgy folytatta, a kormánypártok egy másik hagyományból jönnek, azt tanulták meg az elmúlt 36 évben: van jelentősége annak, hogy egy-egy ügyben “egyetértési pontokat” hoznak létre a nemzetben. Az egész rendszerváltást így csinálták végig – mondta, de példaként említette a 2008-as népszavazást és a kettős állampolgárság 2010-es megadásához vezető 2004-es népszavazást is.

Hangsúlyozta azt is: nagyon súlyos közjogi következményei vannak a népszavazásnak, arra alapozva tudják majd vállalni a konfliktusokat Brüsszellel.

A jobbikos Vona Gábornak azt mondta: a korrupciós meccseket majd megvívják. Szép kommunista tradíció ez: a Jobbik tele van korrupciós ügyekkel és akkor támad – fogalmazott, megjegyezte: a frakciót “egy közismert adócsaló” vezeti. Jelezte, a korrupciót a hatóságoknak üldözniük kell, zéró tolerancia van.

A szocialisták frakcióvezetőjétől azt kérdezte: “nem látja, hogy mi harcolunk”. Szerinte van egy vita, amely átmetszi a hagyományos pártmegosztást Európában.

Orbán Viktor szerint 2016 májusában az Európai Bizottság olyan döntéseket hozott, hogy egy általános, felső korlát nélküli szétosztási kvóta alapján fogja kezelni a menekülteket. Ez a bürokraták döntése, és a magyar kormánynak az a dolga, hogy valahogy ezt megállítsa és megváltoztassa bizottság döntését – közölte.

Kitért arra is, hogy a nyáron hitelt érdemlőnek tűnő dokumentumok láttak napvilágot arról, kik, hogyan és miképpen finanszírozzák a népvándorlást gerjesztő civil szervezeteket. Talán a parlamentnek is lehetne foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert ez Magyarország elemi nemzetbiztonsági érdekeit érinti – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »