Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európa felé irányuló migrációt

Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európa felé irányuló migrációt

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Törökország stratégiai partnere Magyarországnak a biztonság és a migráció kérdésében is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Orbán Viktor a Várkert Bazárban tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar külpolitikai gondolkodás abból indul ki, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt.

A budapesti megbeszélésen is áttekintették az ezzel összefüggő kérdéseket, és Magyarország elismerését fejezte ki Törökországnak, amely csak az idén eddig 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel – közölte a kormányfő. Hozzátette: ha Törökország ezt nem tette volna, ezek az emberek már mind itt lennének, Magyarország déli határának környékén.

Erdogan: Továbbra is ilyen jó kapcsolatokra van szükség Magyarországgal

„Nagyon jók a magyar–török kapcsolatok, és a jövőben is ilyen jó együttműködésre van szükség”

Hírdetés

– jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Budapesten.

A török elnök Orbán Viktor kormányfővel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: csaknem 4 millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük sokan mennének tovább Európába, de „az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget”.

Biztonsági zónára van szükség, hogy visszaküldhessék őket a hazájukba – közölte. Recep Tayyip Erdogan kitért arra: 6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat határoztak meg célként, amely reális.

„Magyarország és Törökország képes ennek elérésére”

– mondta.

MTI/M1


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »