Orbán Viktor „tompításra” kényszerült

Orbán Viktor „tompításra” kényszerült

Korábban a Fidesz kommunikációja fokozta a népszavazás részvételével kapcsolatban a várakozásokat, ebből azonban vissza kell venniük – mondta lapunknak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője annak kapcsán, hogy Orbán Viktor a népszavazási kampány hajrájában adott interjúkban arról beszélt, „politikai értelemben nincs jelentősége a részvételnek”. Szerinte csak érzelmi szempontból fontos, hogy érvényes lesz-e a kvótára leadott szavazatok eredménye.

Az elemző úgy véli, bár korábban Orbán maga is legalább ötvenszázalékos részvételt jósolt a referendumon, a becslések túlzónak bizonyultak. Ahogyan arra a felmérések rámutattak, a népszavazás érvényessége a határon mozog – jelentette ki a politológus, s hozzátette: még a kormány belső felmérése is 42–45 százalékos részvételi szándékot jelez. A statisztikák tükrében tehát Orbán a kvótareferendum jelentőségének tompítására kényszerült.

– Való igaz ugyanakkor, hogy a népszavazás az Európai Uniót semmire nem kötelezi – emlékeztetett rá Juhász. A politológus szerint a referendumnak a párton belüli erőviszonyok szempontjából van jelentősége, amely tulajdonképpen a választókerületi elnökök személyéről dönt. Az a politikus, amelyik nem tudja mozgósítani szavazóit, elveszítheti a pozícióját – tette hozzá.

Kiszelly Zoltán úgy látja, hogy Orbán Viktor vélhetően el akarta terelni a kvótanépszavazás kérdését a pártpolitika világából érzelmi síkra. A nemzeti egység érzését kívánta erősíteni ezzel, ugyanis a lakosság zsigeri, érzelmi, nem pedig politikai alapon viszonyul a migrációhoz. Mint mondta, érzelmi alapon tehát azokra a bizonytalan rétegekre is próbált hatni, amelyek esetleg pártszimpátia miatt nem járulnának vasárnap az urnákhoz. A politológus elmondta, a szavazásnak közjogi és politikai következménye egyaránt lehet. Az ellenzéki pártok számára az előbbi a fontos, tehát a népszavazás esetleges érvénytelensége. A kormánypártok – erre utal a miniszterelnök nyilatkozata is – a politikai vagy érzelmi következményt is szem előtt tartják, mert ha érvénytelen lesz is a szavazás, várhatóan a nem szavazatok akkor is többségben lesznek – mondta. Hozzátette, amennyiben így lesz, a kormány és a Fidesz azt is tudja majd közvetíteni, hogy bár közjogi szempontból sikertelen volt a referendum, a lakosság többsége elutasítja a kvótát.

Orbán Viktor a Magyar Katolikus Rádiónak csütörtökön arról is beszélt, hogy szerinte a részvétel a nemzet állapotáról és minőségéről is szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak-e a magyarok, „vagy csak össze vagyunk hajigálva”. Szerinte a népszavazás nem valaminek a vége lesz, hanem valaminek a kezdete: ha megvan az eredménye, akkor „hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába”, és elindul Brüsszelbe. Orbán a migránsválság megoldásával kapcsolatban megismételte, a segítséget kellene küldeni, nem pedig a bajt behozni az EU-ba. Ezért a jó segítés az – hangsúlyozta –, ha nem elvonják az erőforrásokat és az embereket a világ nehéz sorsú térségeiből, hanem a jó képességű embereket segítik ott maradni, és szerepet vállalni ezeknek az országoknak a fejlődésében.

Vona Gábor szerint Orbáné a felelősségA népszavazás érvényességének lehetőségét gyengítette a miniszterelnök azzal, hogy nem vett részt a Jobbik elnöke által kezdeményezett nyilvános vitán – erről beszélt tegnap Vona Gábor. Az ellenzéki pártvezető kifogásolta azt is, hogy miközben a kormány és a kormányfő a „településeket, a hazai cigányságot és a közszolgákat fenyegeti”, ő maga elmenekült, hiszen nem folytatott érdemi kampányt. – Orbán Viktor nem csupán felelőtlen, hanem gyáva is – mondta. – Én többet kampányoltam ezért a népszavazásért, mint Orbán Viktor – mondta a Jobbik elnöke azzal kapcsolatban, hogy Lázár János kancelláriaminiszter a napokban éppen az ellenzéki párt buzdító üzeneteit hiányolta. Mindezzel együtt Vona Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy a referendum nem lesz érvényes, és így a céljával ellentétes hatást ér el, vagyis Brüsszel kezében lesz egy aduász, hiszen a magyar társadalom jogi értelemben nem utasította el a kötelező betelepítést. Megismételte, hogy ilyen esetben Orbán Viktornak vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania. (K. M.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »