Orbán Viktor négy ponton módosítana alaptörvényt

Orbán Viktor négy ponton módosítana alaptörvényt

Négy ponton módosítaná ismételten a gránitszilárdságú alaptörvényt a miniszterelnök. Orbán Viktor új szlogent talált a népszavazás eredményére, szerinte olyan új egység jött létre, amely pártok felett áll.

A miniszterelnök és a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok rendkívüli frakcióülése után állt a sajtó elé. Az alaptörvény módosításának nem végleges szövegét Orbán Viktor ismertette.

„A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés egyedi eljárásában meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Pont. Tilos a csoportos betelepítés. Pont. És van még három másik hely, de talán a népszavazás kérdésében legevidensebben összefüggő szöveg az ez, ez nem más, mint a föltett kérdésnek az átfordítása és jogi minőséggel fölöltöztetése” – jelentette ki a kormányfő.

Mivel a Fidesz–KDNP a kétharmados többségét elvesztette, az alaptörvény újbóli átírása ellenzéki támogatás nélkül nem megy. „Az alaptörvényt november 8-án tudja megszavazni a parlament, és ebben az esetben november közepén hatályba is tud lépni az a köztársasági elnök aláírása után, ez az általunk tervezett menetrend, természetesen a frakció kezdeményezi az öt parlamenti frakció egyeztetését, az alaptörvény módosítása ügyében” – mondta Kósa Lajos.

A magyar miniszterelnök idén februárban értett egyet azzal, hogy a menekülteket minél gyorsabban szét kell osztani a tagállamok között. Erről a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke tájékoztatta levélben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót.

„Valamennyi, tavaly decemberben elfogadott intézkedést a lehető leggyorsabban végre kell hajtani, a migránsok unión belül történő áthelyezésekre vonatkozó határozatokat, valamint a visszaküldést és visszafogadást biztosító intézkedéseket is beleértve. Donald Tusk azt is hozzáteszi, hogy a miniszerelnököket tömörítő testület egyhangúlag fogadta el a határozatot, azt tehát Orbán Viktor is aláírta. A DK szerint Orbán Viktor magyarázattal tartozik az országnak, miért hazudta magát kvótaellenes politikusnak és miért kezdeményezett egy végül vesztes népszavazást a saját döntése ellen” – mondta Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

„A Demokratikus Koalíciónak régi és különleges vonzalma van a hazugsághoz, ami már csak elnökének személyéből is adódik.” A Fidesz alelnöke cáfol. Gulyás Gergely azt mondta, hogy Orbán Viktor csak a kvótarendszer végrehajtására mondott igent. A menekültkvóta bevezetéséről korábban döntöttek a tagállamok, és akkor a magyar miniszterelnök tiltakozott.

„Az Európai Unió állam- és kormányfői tanácsain Orbán Viktor, amikor a kötelező kvótára vonatkozó 160 ezres javaslat volt, akkor a szlovák kormányfővel együtt vétót emelt. Ezért nem tudta elfogadni az állam- és kormányfők tanácsa ezt a bizottsági javaslatot. Ezt követően megkerülve az állam- és kormányfők tanácsát, együtt döntési eljárásban a parlament és a miniszteri tanács fogadta ezt el, ahol Magyarország nemmel szavazott” – tette hozzá Gulyás Gergely.

A kormánypártok szerint az alaptörvény módosításával a magyar parlament arra az uniós javaslatra mond nemet, amely nem szab korlátot a menekültek befogadásának és szétosztásának.

A Jobbik támogatja

A Jobbik kész támogatni az alaptörvény módosítását – tudatta az ellenzéki párt elnöke. Vona Gábor azt írta közleményében, hogy a Jobbik nemzeti ügyekben elkötelezett, ezért részt vesz a Fidesz által kezdeményezett egyeztetésen. Az alkotmány módosítását az ellenzéki párt már tavasszal javasolta, de az indítványról a kormánytöbbség nem volt hajlandó tárgyalni.

Az LMP megvárja a teljes szöveget

Az alaptörvény módosítása nem oldja meg a migrációs válságot – így reagált a kormányfő bejelentésére az LMP szóvivője. Gál József azt mondta: csak a teljes szöveg ismeretében döntenek arról, hogy támogatják-e a kormány által kezdeményezett alkotmánymódosítást. Egy olyan színjátékban viszont nem vesznek részt, amely az ország fontos problémáiról tereli el a figyelmet – fogalmazott az ellenzéki párt szóvivője.

„Nem fogunk részt venni semmilyen olyan politikai színjátékban, ami a népszavazáshoz hasonlóan arról szól, hogy a kormány a migrációs válság mögé bújva ne foglalkozzon az ország más fontos problémáival, mint például a bérválsággal, a terjedő dolgozói szegénységgel, az egyre nagyobb kivándorlással, a mindent felemésztő korrupcióval vagy éppen az összeomló egészségüggyel” – mondta Gál József.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »