Orbán Viktor meghívta Liviu Dragneát

Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóra invitálta a román szociáldemokraták elnökét, Liviu Dragneát – írta meg még kedden a román Adevarul napilap. A román házelnöki tisztséget is birtokló Dragnea hétfői, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott bukaresti egyeztetése után jelentette be, hogy a főkülügyér átadta neki Orbán Viktor meghívóját.

„A magyar miniszterelnök pártvezetőként szeretne tárgyalni velem mint pártelnökkel. Azt válaszoltam, hogy ma vagy holnap megmondom nekik, melyik időpont lenne számomra alkalmas a tárgyalásra” – jelentette ki Dragnea, azaz kedden vagy szerdán megkezdődött a két fél közötti időpontegyeztetés.

A Szijjártóval folytatott tárgyalással kapcsolatban Liviu Dragnea azt mondta, a Kolozsvár–Budapest közötti gyorsvasút építése, a gázvásárlás, a Gozsdu-hagyaték és a határátkelők számának emelése került terítékre. Ugyanitt árulta el azt is kérdésre válaszolva, hogy nem támogatja a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) azon törekvését, hogy március 15-ét az erdélyi magyarság ünnepnapjává tegyék.

Hírdetés

Az iskolaügy miatt volt perpatvar

Orbán és Dragnea legutóbbi olyan egyeztetése, amelynek eredményét nyilvánosságra is tárták, tavaly szeptemberben volt, a marosvásárhelyi gimnázium ügyében.

A kérdés Szijjártó bukaresti útján is szóba került, a tárcavezető erről így nyilatkozott az MTI-nek: „A magyar kormány kiemelten figyeli a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraindításával kapcsolatos fejleményeket, és bízik abban, hogy a korábban, a (bukaresti) koalíció politikai vezetője, Liviu Dragnea házelnök úr által adott ígéretet a román kormány betartja.”

Szerdán a bukaresti szenátus végül megszavazta a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvényt – a jobbközép román ellenzék magyarellenes kirohanása ellenére. Így szeptembertől ismét oktathatnak a marosvásárhelyi líceumban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »