Orbán Viktor: Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is

Orbán Viktor: Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is

A háború és a szankciók miatt attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia Európában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

A Bosch Budapest Innovációs Campus átadásán tartott beszédében a kormányfő kiemelte: jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben, de a háború zajlik, az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel. Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány – mutatott rá. Úgy fogalmazott, nem tudja, meddig csinálják ezt a szankciós politikát Brüsszelben, de a baj csak egyre nő.

Közölte:  „nálunk nem lesz energiahiány” és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés, „Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is”, vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem.  – Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet – jelentette ki.

Hangsúlyozta: a stratégiai célok között kiemelt helyen szerepel, hogy Magyarország Európa egyik leginnovatívabb gazdasága legyen, így azokat a programokat és fejlesztéseket, amelyek ebbe az irányba viszik a magyar gazdaságot, folytatni és erősíteni fogják.

Ezért hajtották végre az egyetemi modellváltást is, és minden évben több forrást biztosítanak a felsőoktatásra, mert „nemcsak a háborúhoz, de a kutatáshoz is ugyanaz a három dolog kell: pénz, pénz és pénz” – fogalmazott.

Úgy vélte, „ha nem változtatunk a szankciós politikán, akkor Európa helyzete nem lesz könnyű”, de a nemzetközi nehézségek ellenére a jövőben is érdemes lesz Magyarországon befektetni, mert „Magyarországon olyan nemzeti és helyi hatóságok működnek, olyan egyetemeink vannak, amelyek a jövő megoldásaiban és a legjobb megoldásokban érdekeltek”.

Minden nehézség ellenére itt épül Európa legnagyobb akkumulátorgyára, itt készülnek a jövő gépei, közlekedési járművei, technológiai eszközei és sok innováció születik Magyarországon – sorolta a kormányfő.  Hozzátette: a folyamatosan új megoldásokkal előrukkoló kutatók és tudósok ebben a nehéz helyzetben is előre fogják vinni Magyarországot.

Hírdetés

Orbán Viktor kifejtette: „a helyzet úgy áll, hogy Európa kifogyott az energiából”, ami van, azt máshonnan kell idehozni, és az energia, amely ideérkezik, drága.  „Ennek ellenére harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a geopolitikai játszmákba bonyolódó bürokratákkal”, meg kell őket győzni, hogy különböző energiaforrásokat ne zárjanak ki a lehetségesek közül – magyarázta.

Úgy vélte, politikai okokból sorban mondunk le különböző energiaforrások használatáról, és ezzel drágítjuk saját magunk életét, és nehezítjük a helyzetet a saját iparunk számára a globális versenyben.  Kevés kontinens van olyan nehéz helyzetben, mint Európa, de csak ez a kontinens nehezíti meg ennyire a saját életét – mondta.

A miniszterelnök gratulált a Boschnál dolgozó magyar mérnököknek, fejlesztőknek és kutatóknak, Magyarország nevében megköszönte a munkájukat, hiszen nyilvánvaló – mondta –, hogy „az önök tehetsége és felkészültsége és teljesítménye volt az első számú oka annak, hogy a Bosch ide hozta és itt építette fel ezt a központot”. Megjegyezte: a magyar mérnökök teljesítménye iskoláikat, tanáraikat is dicséri, úgy tűnik, „a magyar iskolák állják a sarat”.

A kormányfő köszönetet mondott a Bosch német vezetőinek is azért, hogy „Magyarországot barátjuknak tartották”. Közölte: a kísérletezés az innováció igazi titka, és a politikában is létezik innováció, „nálunk is kellenek új ötletek az új problémák megoldásához”. Aki leáll, eltompul, kényelmes lesz, „annak befellegzett”  – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya minden olyan technológiát szívesen lát, amely „hazánk javát szolgálja”. A Bosch jelenléte Magyarországon „egyértelműen a javunkra válik”, ez Európa egyik legrégebbi és egyben legsikeresebb vállalata  – mondta. Kijelentette: „azt szeretnénk”, hogy a Bosch munkája tekintélyes részét itt, Magyarországon végezze el, hogy „mi azt mondhassuk, a Bosch nálunk építi a jövőt, vagyis a jövő Magyarországon épül”.

The post Orbán Viktor: Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »