Orbán Viktor: hétfőn még nyitva maradnak a virágboltok, a luxusvakációkat pedig el kell halasztani

Orbán Viktor: hétfőn még nyitva maradnak a virágboltok, a luxusvakációkat pedig el kell halasztani

A boltok közül azok maradnak nyitva, “amelyek az élethez kellenek”, közölte Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke péntek reggeli szokásos rádióinterjújában.  

A kormányfő elmondta, “nem volt más választás, ezek járványügyi szakkérdések”, a szakemberek egyértelműen fogalmaztak,

tragédia lesz, ha nem lépünk.

Hozzátette, fenntartásokkal közelített afelé, hogy zárni kell a nyitásért, de végül elfogadta ezt az érvelést.

A részletezni ígért további korlátozásokról elmondta:

 • bölcsődék: még nem zárnak be
 • szolgáltatások: “ami az élethez kell, annak kell mennie”, kerti munkákhoz szükséges boltok is nyitva tarthatnak, a virágosoknak kedden kell bezárniuk
 • a bértámogatást mindenkire kiterjesztik, akit érint a mostani zárás, egész március hónapra
 • utazási korlátozások: a luxusvakációkat el kell halasztani, az utazók hazahozhatnak eddig ismeretlen mutánsokat, ez több esetben megtörtént már.
 • Az egészségügy terhelésével kapcsolatban úgy fogalmazott: 15-20 ezer ember ellátására lehet szükség

  Az operatív törzs üléséről jövök, egész reggel ezzel foglalkoztunk. A táblázat szerint húsvétra 2,4 millió beoltást fogunk elérni, június elejére tudunk beoltani mindenkit

  – mondta hozzátéve, a kórházak drámai kihívás előtt állnak.

  Hírdetés

  A miniszterelnök ismertette a napi járványadatok is: 143-an veszítették életüket, 647 ember lélegeztetőgépen, 6867 ember van kórházban, ez a szám azonban felmehet 15-20 ezerre is. Emiatt pedig lehetséges, hogy még a magánegészségügyben dolgozókat is bevonják a munkába, ezen a terven dolgoznak most.

  Orbán tragikusnak nevezte az EU-s oltásellátását, miközben szerinte az orosz és a kínai oltások lényegében időben és megfelelő mennyiségben érkeznek.

  Azt is elmondta, irigyli a baloldal problémáit, amely szerinte a vírus helyett a kormánnyal harcol, de érti, hogy azt mondja az ellenzék, amit “Brüsszelből” diktálnak.

  A baloldal úgy gondolja, hogy Brüsszelt képviseli Magyarországon, régen ugyanez volt Moszkvával

  – fogalmazott.

  Elmondta továbbá, hogy egyik este jogászként is áttekintette az EU és a vakcinaszállítók közti szerződéseket, s úgy érzi, ezek gyenge minőségűek, amelyeket “Brüsszel tárgyalt ki”.

  Megkötötték a szerződéseket, majd nem jön a vakcina, ez a helyzet

  – kommentálta.

  Pártelnökként szót ejtett az Európai Néppárt és a Fidesz elmérgesedett viszonyáról is.

  Nem érdekel egyetlen európai politikus lelkiállapota sem, mindenki birkózzon meg a sajátjával, (…) hajrá, Weber úr!

  Orbán technikai kérdésnek nevezte, hogy a Fidesz még bent van az Európai Néppártban, “az útjaink lényegében elváltak” – mondta – s erről a német kormánypárt CDU új, fiatal, katolikus elnökét is tájékoztatta.

  A vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban kijelentette, a fő felelős magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki – a kormányfő szerint – “jól állja a sarat”.

  A miniszterelnök elmondta továbbá, az új európai demokratikus jobboldal jövőjével kapcsolatban eddig két olasz és egy lengyel párttal egyeztetett, utalva az ezzel kapcsolatos csütörtöki írására. Az alapvetések – ismertette – a migrációellenesség és a keresztény európai hagyomány megvédése, valamint a család fogalmának megvédése lesznek.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »