Orbán Viktor: három kincse van a magyar gazdaságnak

Orbán Viktor: három kincse van a magyar gazdaságnak

Magyar kézben lévő föld nélkül nem lehetne saját jövője Magyarországnak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országházban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén.

A kormányfő szavai szerint a magyar gazdaságnak három kincse van: a magyar emberek, a föld és a víz. Ezek védelme és gazdagítása a mindenkori kormány elsőrendű kötelessége – hangsúlyozta. A termőföld magyar kézben tartásával kapcsolatban nyomatékosította: Magyarország egyetlen más nemzetnek sem lesz az „előkertje”.

– mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a magyar jövő egyik oszlopának nevezte az agrárgazdasági kamarát, amellyel – mondta – „vállvetve küzdöttünk, hogy a földet magyar tulajdonban tartsuk”. Beszédében felidézte azt is: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a polgári erők már húsz évvel ezelőtt összefogtak, hogy megakadályozzák – egy népszavazási kezdeményezéssel – az akkori kormány külföldieknek való földértékesítési terveit.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

2010 óta a magyar mezőgazdaság növekedése az első három között volt az Európai Unióban,

Hírdetés

az agrárium kibocsátása 2010-2017 között folyóáron több mint 50, változatlan áron több mint 25 százalékkal növekedett. Kifejtette: az elmúlt hét évben nagyszabású támogatási rendszert vezettek be, így a hazai termelők idén a közvetlen támogatások révén a 2010-es értéknél 52 százalékkal több, azaz 396 milliárd forinthoz jutottak.

Beszámolt továbbá arról, hogy 2020-ig a lehető legmagasabb nemzeti forrásokat biztosítják a szarvasmarha-, a tej-, a juh- és a dohányágazatnak. Kiemelt figyelmet fordítottak ugyanakkor az EU által nem támogatott területekre is, ezért a baromfi- és a sertéságazat támogatása 2010-hez képest háromszorosára nőtt.

Komoly kihívásnak nevezte viszont az agrárnépesség elöregedését, ezért igyekeznek segíteni a fiatal és szakmailag felkészült termelőket vállalkozásaik fejlesztésében.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a kormányzati birtokpolitika eredményeként az állami földek „a nagyoktól a kis- és középbirtokosokhoz kerültek”. Nemzetstratégiai fontosságú továbbá – fűzte hozzá –, hogy a Közép-Európába silányabb minőségben érkező dömpingáruk helyett „mi, magyarok képesek vagyunk jó minőségű magyar élelmiszert előállítani”.

Orbán Viktor beszéde végén közölte: a kabinet 9 milliárd forint támogatást ad a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának szakmai tájékoztatási programra és az országos jégkárvédelmi rendszerre.

Magyarország alapjaiban mezőgazdasági ország, ezért az agráriumnak húzóágazatnak kell maradnia. „A magyar agrárium megerősítése Magyarország szuverenitásának és függetlenségének sarokköve. A magyar gazdák a magyar függetlenség és a magyar szabadság legfőbb őrei”, márpedig ezen múlik a jövő – zárta szavait a kormányfő.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »