Orbán Viktor „gigantikus menekültvárost” létesítene Líbiában

Orbán Viktor „gigantikus menekültvárost” létesítene Líbiában

Új európai védelmi vonal kijelölését tartalmazó akcióterv kidolgozását javasolta Orbán Viktor miniszterelnök a bécsi migrációs csúcson arra az esetre, ha bármilyen okból ellehetetlenülne az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás. 

ovbecsmig_b 

A szombati tanácskozáson a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok vezetőin kívül részt vett Angela Merkel német kancellár is, Romániát Dragoș Tudorache belügyminiszter képviselte.

Orbán Viktor a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján sikerként értékelte, hogy a részvevők egyetértettek: a migránsok nyugat-balkáni útvonalát továbbra is zárva kell tartani. A kormányfő szerint ugyanakkor kudarc, hogy nem kaptak választ arra, Görögország mikortól lesz képes lezárni déli határát. Orbán úgy véli, az EU-nak Törökországhoz hasonlóan Egyiptommal is megállapodást kell kötnie, ahol 5,5 millió migráns várakozik.

„Ha az EU nem köt megállapodást, akkor onnan meglepetés érhet bennünket” – mondta a kormányfő, szorgalmazva továbbá Líbia stabilizálását is, mert ennek hiányában nem lehet létrehozni az észak-afrikai országban azt a „gigantikus menekültvárost”, ahová vissza lehet vinni az Európába érkezett illegális bevándorlókat, hogy ott várják meg menekültjogi eljárásuk lefolytatását.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, a migránsok kötelező befogadását előíró kvóták ügyében egész Magyarországot „becsapták” egy bonyolult európai jogalkotási rendszerben. Kifejtette, hogy az Európai Tanács „késhegyig menő viták” után kétszer is írásban döntött arról, hogy a kvótarendszer csak önkéntes lehet, ezzel szemben az Európai Bizottság később mégis megindított egy ezzel ellentétes jogalkotási folyamatot, ami átment az Európai Parlamenten és bekerült a miniszteri tanács elé, a javaslat elfogadásához pedig ebben az esetben már elég volt a minősített többség.

Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta, az kell legyen a cél, hogy megállítsák az illegális bevándorlást, amilyen széles körben lehetséges, továbbá fokozni kell a menekültstátusra nem jogosultak visszaküldését, és ennek érdekében erről meg kell állapodni Észak-Afrika államaival, Pakisztánnal és Afganisztánnal is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »