Orbán Viktor, Fidesz és a zsákmány

Török Gábor politológus tőle szokatlanul kemény hangnemben kritizálta az Orbán-kormány a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Ameddig Orbán Viktor a Fidesz új generációja számára el tudja osztani a zsákmányt, addig mögötte fognak állni. Akkor lesz gond, ha a rendszer meginog akár a 2018-as, akár a 2022-es választások idején – mondta a politológus, aki szerint 

a 2002-es vereségből nagyon rossz tanulságokat szűrt le a Fidesz, és az akkori szocialista pártnak sem tett jót, hogy azzal a politikával választást nyerhetett. A Fideszben akkor született az a döntés, ami a hatalompolitikát az elvi politika elébe helyezte, a baloldalon pedig annak a visszaigazolását látták, hogy felkészületlenül, felelőtlenül ígérgetve is győzni lehet.

Török szerint felépült az Orbán-rezsimnek hívott rendszer,  ebben értékalapú változtatásnak nincs esélye. Változás csak összeomlás esetén képzelhető el
 
(…) a Fidesz vagy így lesz sikeres évekig, vagy így megy neki a falnak
 
– mondta.
 
bmn
 
Szerinte Orbán stabil rendszert épített – ebben rendkívül sikeres, ám más kérdés, hogy nekünk nem feltétlenül stabil kormányzásra van szükségünk, hanem jóra. Orbán Viktor után is lesz jobboldal, de nem lesz kontinuitása a mostanival. – véli a politológus.
 
A 90-es évek Fideszét és a mostanit összehasonlítva Török úgy látja:
 
míg a szakkollégiumi csapatot nem a politikai siker tartotta össze, hanem az egy közösséghez tartozás (…), az újakat a hatalom és a vele járó előnyök motiválják. Ameddig Orbán ezt biztosítani tudja számukra, azaz megnyeri a választásokat, és el tudja osztani a zsákmányt, addig mögötte lesznek. Akkor lesz gond, ha a rendszer meginog mondjuk a 2018-as vagy 2022-es választások idején, az Orbán-rendszernek pedig 

nem lehet más a vége, mint a bukás.

Szerinte, ha a Fidesznek nem sikerül a migránskérdéssel sokáig elterelni a figyelmet a nagy belpolitikai ügyekről, mint az oktatás, egészségügy, szociális ügyek, csőstül fognak megjelenni a problémák, és a népszerűség meginog. (…) A rezsicsökkentés magasra húzta a támogatottságot, s ott is tartotta, ezzel szemben a migránskérdés inkább már csak elfedi a valódi problémákat. Amint lekerül a politikai napirendről, a Fidesz visszazuhan oda, ahol bő egy éve tartott. 
 
Török úgy látja, a Fidesz jelentette politikai elit nem érti a társadalmi problémákat. “Ők a hatalmi logikát értik. Ezáltal a rendszer mégis működik. Habonyt nagyon komolyan kell venni, a vele azonosítható kommunikációs koncepció bevált, úgy tudják alakítani a folyamatokat, hogy az a hatalmukat szolgálja. Ellenerő híján nincsenek rákényszerítve, hogy a jó kormányzással foglalkozzanak. A jól kiépített rendszer alapját Orbán Viktor és Simicska Lajos együttműködése jelentette. Ez a konstrukció addig működött igazán, amíg létezett az ő dualitásuk. Azóta rogyadozik a rendszer, amióta megszakadt a kapcsolatuk. Szerinte új lehetőségeket kapott ezzel a kormányfő, hiszen elkezdődött a zsákmány újraelosztása, új tőkések helyzetbe hozása. A politikai és gazdasági irányítás egy személy kezébe került, nagy kérdés, hogy a miniszterelnök egymaga képes lesz-e ezt a kettőt hosszú távon egyben tartani
 
Szerinte ma a Fidesz nevével Habony Árpád, Németh Szilárd, Andy Vajna, Rogán Cecília neve fonódik össze, míg az első Orbán-kormány idején a pártot vitatott, de sokak által elismert politikusok jelenítették meg, mint Szájer József, Kövér László, Áder János.
 
Török szerint a sikeres válságkezelés kicsit be is csapta a Fidesz politikusait, mert közben a belső problémákról elfeledkeztek (…), ma már csak toldozgatásra van idő, valódi átalakításra, fejlesztésre nincs. A kormánnyal szemben állók pedig ráéreztek, hol van a Fidesz Achilles-sarka – bizony, az oktatásnál, az egészségügynél –, és ott támadnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »