Orbán Viktor Ferenc pápa érkezéséről: ami biztos, hogy már kétszer találkoztunk

Orbán Viktor Ferenc pápa érkezéséről: ami biztos, hogy már kétszer találkoztunk

A miniszterelnök szerint az egyházfő szeptemberben nem államfőként érkezik, hanem egy nemzetközi rendezvény vendégeként, így kizárólag a pápán múlik, hogy kivel találkozik majd.

A csütörtöki Kormányinfón Orbán Viktor több kérdésre is válaszolt a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére érkező Ferenc pápa villámlátogatásával kapcsolatban.

Ismert, a lengyel sajtóban a napokban megjelent, hogy Ferenc pápa Budapesti látogatása során egyes feltételezések szerint “politikai okokból” nem találkozik személyesen állami vezetőkkel, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János államfővel sem. A hírrel kapcsolatban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is megszólalt, tisztázva, várhatóan sor kerül az említett találkozóra, de a pápa budapesti programja csak később véglegesül. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő korábban arról beszélt, hogy ez nem egy hivatalos pápalátogatás, ezért más szabályok vonatkoznak rá.

A Kormányinfón Orbán Viktor először is azt szögezte le: “amit biztosan tudunk, hogy találkoztunk. Két alkalommal is: Rómában, illetve Róma mellett”.

Ezt követően kettéválasztotta Ferenc pápa államfői és egyházfői útjait.

“Amikor államfőként érkezik, az államfőket megillető tisztelettel kell fogadnunk. Amikor egyházfőként, akkor mivel egy keresztény egyházfőről beszélünk, keresztény alázattal kell őt fogadni, és mi ezt is fogjuk tenni.”

Hírdetés

A helyzet szerinte annyiban speciális, hogy

nem a magyar államhoz érkezik hivatalos látogatásra, hanem egy nemzetközi rendezvény vendége lesz, ezért kizárólag az ő döntésén múlik, hogy milyen találkozókat bonyolít vagy nem bonyolít.

“Akárhogy is dönt, mi ezt tiszteletben fogjuk tartani. Ha találkozhatunk vele, azt

alázattal fogadjuk,

és megtiszteltetés lesz” – fogalmazott Orbán Viktor.

Egy felvetésre reagálva, mely szerint a kormánypárti sajtóban a napokban felmerült, hogy a pápa “keresztényellenes”, úgy reagált: “tart tőle”, hogy “a Jóistenen kívül senki” sem ítélheti meg, hogy ki mennyire keresztény vagy keresztényellenes, de ebbe az “ontológiai vitába” nem kívánt belemenni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »