Orbán Viktor és Angela Merkel Sopronban emlékezik a Páneurópai Piknikre

Orbán Viktor és Angela Merkel Sopronban emlékezik a Páneurópai Piknikre

Hétfőn közösen emlékezik meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról.

A német egységhez, Európa újraegyesítéséhez jelentősen hozzájáruló magyar határnyitásra a hírek szerint ökomenikus istentisztelettel emlékeznek a soproni belvárosi evangélikus templomban, amelyen a két ország vezetője is beszédet fog mondani. Ezt követően egy nemzetközi sajtótájékoztatóra is sor kerül majd. Sopron városa négynapos ünnepségsorozattal emlékezik az 1989-es eseményekre.

A német kancellár szóvivője arról beszélt pénteken Berlinben, hogy Angela Merkel a Németország újraegyesítéséhez nyújtott történelmi jelentőségű magyar hozzájárulás iránti nagyrabecsülését fejezi ki soproni látogatásával. 

Steffen Seibert ismertette, hogy a magyarországi határnyitás 30. évfordulójára rendezett hétfői ünnepségen a német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést is folytatnak. 

A szóvivő azt mondta, „soha nem szabad elfelejteni Magyarország szerepét” abban, hogy Németország egysége helyreállt „békében, szabadságban”. Szombat este pedig Angela Merkel kancellár fejezte ki háláját Magyarországnak. 

Sopron négynapos ünnepségsorozatot tart az évforduló alkalmából, amely már szombaton elkezdődött, és a keddi augusztus 20-i ünnepséggel ér véget. 

Hírdetés

Hétfőn Orbán Viktor és Angela Merkel is Sopronba látogat.

Hétfőn 10 órakor a soproni evangélikus templomban Erdő Péter bíboros, Kondor Péter püspök, Balog Zoltán lelkész és Tóth Károly igazgató-lelkész zárt körű ökumenikus istentiszteletet celebrál, amelyen részt vesz és beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár is.

Az eseményt követően Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel kancellár megbeszélést tart, majd azt követően nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak a Városháza dísztermében.

Hétfőn este a fertőrákosi Barlangszínházban jubileumi koncertet adnak a Lipcsei Filharmonikusok és a Soproni Szimfonikusok.

 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »