Orbán Viktor: ennél nagyobb tétje még nem volt választásnak Magyarországon

Orbán Viktor: ennél nagyobb tétje még nem volt választásnak Magyarországon

A miniszterelnök a vasárnapi országgyűlési választások és a gyermekvédelmi népszavazás előtt terjedelmes interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte az ellenzéki sms-ek „orbitális csalásra” mutatnak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt viszont megérti, hogy minél többeket be akar vonni a háborúba.

A vasárnapi országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás előtt hosszabb interjút adott péntek reggel a Kossuth rádiónak Orbán Viktor kormányfő.

Elsőként a Magyarországra nehezedő nyomásról beszélt ukránügyben.

„Megértéssel kell fogadni az ukrán elnök törekvéseit, mivel bajban van a hazája.

Azt reméli, úgy tud szabadulni szorult helyzetéből, ha minél többeket bevon a háborúba. Én ezt nem rovom fel neki,

nem vele van vitánk, hanem a magyar baloldallal” – vázolta véleményét a miniszterelnök, aki szerint „nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy közben tönkretesszük saját magunkat is”.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Vannak ezen a küzdőtéren szerinte „nagy fiúk is”, utalt arra, hogy Németország is, de Ausztria és Bulgária is hasonló cipőben jár, mint Magyarország, nem lehet lekapcsolni az orosz energiaforrásokat.

Hírdetés

„A gazdaság működése vagy nem működése a tét. Könnyebb belénk kötni, mint a németekbe” – utalt a Magyarországot illető kritikákra.

Aláhúzta, a német, osztrák, magyar hármas véleménye egyértelmű: ne legyen az olcsó orosz gázból drága amerikai. „A probléma a baloldallal van, amely szerintem már megkötötte a maga megállapodását Ukrajnával, tönkretennék Magyarországot, a baloldal a tűzzel játszik” – fogalmazott Orbán Viktor.

Mély gazdasági válság jön

A miniszterelnök megítélése szerint egy mély gazdasági válság előtt áll Európa, miközben egy technológiai átállással próbálkozik az áremelés eszközével; az energiaárak emelkedése „egy brüsszeli döntés”.

„Ezt meg kell úsznunk, a következő kormány előtt fontos feladat, hogy a válság hatását tompítsuk, de látom a sokasodó redőket az európai vezetők homlokán”

– jegyezte meg.

Új ciklus?

A válságkezelés terén Orbán Viktor nem gondolkodik egy esetleges választási győzelem esetén megszorításban, mert az „elhibázott válságkezelési módszer”, inkább az adócsökkentésre szavazna.

Hogy erre honnan lehet majd pénz, milyen mozgástér áll rendelkezésre, arra azt mondta, „nem az unióban kell bízni”.

„Pénz akkor van, ha dolgozunk. Hiszem, hogy a kormányoldal a választásokat meg tudja nyerni, tíz év alatt egymillió új munkahelyet hoztunk létre, 4,7 millió ember dolgozik, munkából lehet válságot kezelni. Ha eljön ez a válsághelyzet, a magyar kormány mindent megtesz, hogy megőrizze ezeket a munkahelyeket” – fejtegette.

Először is azonban ki kell védeni

  • a háború következményeit
  • az energiaár-emelkedés következményeit
  • a gazdasági átrendeződés következményeit.

„Van néhány luk, amit be kell foltozni, van még munka, hogy a családtámogatásokat kiegészítsük” – jelezte.

Népszavazás

A háború szerinte ráborult a választási kampányra, a népszavazás pedig „végképp háttérbe szorult”, ám világossá tette, a jobboldal a „béke garanciája”.

„Vasárnap van 13 óránk, hogy megmentsük a következő négy évünket, én mindenhol felhívom a figyelmet arra, hogy ne engedjük ezt az ügyet leesni az asztalról. A genderőrület már nem csak egy divat, egy szemlélet, életmódbeli kérdés. A liberális világmédia azt próbálja elhitetni, hogy egy ilyen változás jelentene megoldást. Magyarország még nem sodródott bele ebbe a helyzetbe, meg tudja védeni a gyerekeit a népszavazás segítségével” – mondta. Szerinte ez sokkal fontosabb ügy, mint amennyire ez a háború árnyékában látszik.

„Orbitális csalás”

Arra a hírre is reagált, hogy olyanok kapnak személyes sms-t az ellenzéktől, akik soha nem adták meg az adataikat.

„Stiklik mindig vannak, de ez már nem az, súlyosabb ügy. Azt hiszem, lesz a jogászoknak bőségesen dolguk a választások után, ez egy orbitális csalás, az utolsó szögig ki kell vizsgálni” – nyomatékosította.

Szerinte „a magyar turizmusnak jót tesz”, hogy ennyi EBESZ-megfigyelő jön a választásra, de ez „egy hadsereg”.

Nem várja el a baloldaltól, hogy kimondja, ő a hibás, nem is vele van „dolgunk”, az ország sorsa és jövője a tét.

„Ha azt szeretnénk, hogy az ország épüljön, békére van szükség. Ennél nagyobb tétje még nem volt választásnak Magyarországon” – zárta gondolatait.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »