Orbán Viktor: Az uniós vezetői posztok elosztásánál a V4-ek érvényesíteni fogják saját szempontjaikat

Orbán Viktor: Az uniós vezetői posztok elosztásánál a V4-ek érvényesíteni fogják saját szempontjaikat

Fontos, hogy ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az Európai Unió következő éveit, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az uniós vezetői posztok elosztásánál a visegrádi államok érvényesíteni fogják saját szempontjaikat – erről beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. 

A politika tisztelettudó műfaj, de a döntéseknél az erő számít. Európa gazdasági növekedésének motorja a Közép-Európai térségben van, ezért az érdekeinket érvényesítenünk kell – mondta a miniszterelnök a budapesti V4-csúcsról, ahol a visegrádi országok miniszterelnökei megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel személyi és politikai kérdésekben is.

Kell olyan vezető Közép-Európából, aki a mi érdekeinket képviseli, Európa más részéből pedig olyan vezetőt tudunk támogatni, aki tisztel minket – mondta a miniszterelnök. 

Olyan vezetőt soha nem szabad megválasztani, aki részt vett valamelyik uniós ország megtámadásában – mondta a miniszterelnök Frans Timmermansra utalva. Széles listával kell menni, és meg kell tudni állapodni. A miniszterelnök hangsúlyozta, az Európai Unióban a döntésnek a választott miniszterelnökök kezében kell maradni.

Hírdetés

Tisztázni kell azokat a kérdéseket, amiket a bürokratáknak figyelembe kell venni mondta Orbán Viktor. Az európai parlamenti választásokról a miniszterelnök azt mondta: több fontos elv megvalósításához kért és kapott mandátumot. Egyrészt olyan dokumentumokat kell elfogadni és olyan vezetőket kell választani, akik hitet tesznek a migráció megállítása mellett.

Soros György maffiaszerű szervezeteit ki kell szorítani – mondta a miniszterelnök. Másrészt meg kell adni a tiszteletet a nemzeteknek. Aki tiszteletlen a nemzetekkel szemben, nem reménykedhet abban, hogy megbízást kapjon – tette hozzá. Harmadrészt a keresztény kultúrát, amely kétezer év alatt kialakult Európában, meg kell védeni.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét meg kell védeni. Nem lehet Brüsszelben dönteni arról, hogy milyen adórendszer legyen egy országban – mondta példaként a miniszterelnök. Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első. Nem Brüsszelben kigondolt dolgot kell érvényesíteni, mint ahogy azt az ellenzéki pártok gondolják – tette hozzá Orbán Viktor. Csak a magyarok tudják megmondani, mi jó Magyarországnak. Arról, hogy a Fidesz melyik pártcsoportban foglal helyet, a miniszterelnök azt mondta, ez nem lényegtelen, de másodlagos kérdés. Nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert a szövetségek folyamatosan alakulnak – mondta. Ha az Európai Néppárt olyan irányba alakul, amely nem szolgálja a magyarok érdekeit, akkor nekünk ott nincs helyünk – tette hozzá. A Fidesz szeretné megtartani Helmuth Kohl néppártját, de ha a Néppárt megváltozik, ha bevándorláspárti lesz, ha nem tiszteli a nemzeteket, ha a brüsszeli bürokraták foglyává válik, akkor nem lehet maradni – mondta. Az úgynevezett néppárti bölcsek tanácsáról azt mondta, őket azért kérték fel, mert a skandináv és Benelux országok pártjai megtámadták a Fideszt, ki akarták zárni. Ráadásul ezt éppen a kampányban tették, ami oda vezetett, hogy a néppárt rosszabbul szerepelt, mint ahogy várni lehetett.  Én nem fogadom el azt a hozzáállást, hogy ők idejönnek és megvizsgálnak minket, mint a tanulókat. Ez egy ország, egy haza. Egyenrangú tárgyalófelek vagyunk, meglátjuk, mire fogunk jutni – mondta Orbán Viktor.

 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »