Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal

Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal

Budapestre érkezett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő este – tájékoztatta még korábban az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Az uniós testület elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal a karmelita kolostorban, munkavacsora keretében – közölte a sajtófőnök.

Hírdetés

Az elmúlt napokban kiélesedő brüsszeli olajembargó kérdésében Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott, több gond is van a javaslattal, de a legnagyobb probléma, hogy a nemzeti érdekek figyelmen kívül hagyása miatt veszélyt jelent az európai egységre.

A kormányfő azt mondta, korábban abban állapodtak meg a kormányfők, hogy minden országnak szuverén joga, hogy milyen energiamixet alkalmaz, a kialakult konszenzust csak a tagállamok egyhangú megegyezésével lehet megváltoztatni.

Mint mondta, ha azt látjuk, hogy olyan javaslat születik, amely megfelel a magyar érdekeknek, akkor szívesen tárgyalunk majd. Amíg viszont a magyar kérdés nincs megoldva, addig nincs magyar igen, a bizottság javaslatai jelenleg elfogadhatatlanok magyar szempontból – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a rezsicsökkentés megvédéséért folytatja a harcot.  A bizottság javaslata ebben a formájában felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával – hangsúlyozta Orbán Viktor.

– Ennek a brüsszeli csomagnak az elfogadása több száz milliárd forintos kiadást jelentene Magyarország számára, és mindezek után drágábban tudnánk kőolajat venni. Ez a javaslat nem tartalmaz megoldási javaslatot, és ezért Magyarország ezt a brüsszeli szankciós csomagot nem fogja megszavazni – ezt már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta ma az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában.

A kormánypárti politikus leszögezte, hogy a javaslat elfogadása esetén Magyarország, illetve a gazdaság működtetéséhez szükséges kőolaj beszerzése lehetetlenné válna. Továbbá Szijjártó elmondta, hogy a szankciók elfogadása 700 forintos benzin-, valamint 800 forintos gázolajárhoz vezetne.

MTI

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

The post Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »