Orbán Viktor: a sorsunk közös, a felelősségünk pedig csak nőtt

Orbán Viktor: a sorsunk közös, a felelősségünk pedig csak nőtt

Az Esztergom és Párkány közti Mária Valéria híd újjáépítésének 20. évfordulóján mondott beszédet Eduard Heger szlovák kormányfő és a magyar miniszterelnök.

Eduard Heger beszédében felidézte: az átkelő átadásakor mindkét ország miniszterelnöke az újjászülető kapcsolatról és az unió anyagi segítségéről beszélt, és Mikulás Dzurinda akkori szlovák miniszterelnök megjegyezte: „az, hogy ez az esemény belép-e a történelembe, csak rajtunk múlik”. Heger válaszolt: ma, a 20. évfordulón elmondhatja, a szlovák-magyar híd történetileg sikeres és pozitív beruházás volt, a lakosok, vállalkozók, turisták boldogulásához is hozzájárult, további sikeres szlovák és magyar projekteket ihletett a sikeressége. Két jó szomszéd története lett a híd, tette hozzá, megjegyezve, hogy 2020 szeptemberében új átkelő nyílt meg a forgalom előtt: a monostori híd, melyet szintén nagy mértékben támogatott az EU. Az együttműködés sikeres közlekedési példájaként említette a Via Carpatia úthálózatot és a V4-eket összekötő gyorsvasút-hálózat tervezését, építését, valamint szólt a két ország energiapiacának, többek között áramrendszerének összekötéséről is.

Az együttműködés és a szolidaritás jó példájaként idézte fel, hogy a magyar kormány és egészségügyi szakemberek segítségével Szlovákia segítséget kapott az országos tesztelésben, valamint kaptak lélegeztetőgépeket.

Megjegyezte, a közös munka folytatódik, kedden Orbán Viktor meghívására az egyiptomi elnök érkezik Budapestre, akivel közös találkozójuk lesz.

Orbán Viktor: Közép-Európa jövője csak nekünk fontos

Hírdetés

A magyar miniszterelnök szerint ma már nem arról kell beszélni, hogy a Mária Valéria híd összeköti az országokat. „Ma már új szelek fújnak, másképpen látjuk a világot. Akkor friss tagjai voltunk a NATO-nak, három évnyire voltunk az uniós integráció kapujától, azt reméltük, hogy az EU-csatlakozással minden gondunk megoldódik. De azóta kiderült, hogy nem lehet mások jóindulatára bízni a jövőnket, magunknak kell a sikerünkért megküzdeni” – jelentette ki.

Azt mondta, „20 éve még Brüsszel is a mi oldalunkon állt, támogatott bennünket, ezt a hidat is segített visszaépíteni. Ma már egyre gyakrabban nem egyenrangú partnernek, hanem másodlagos szereplőnek látnak bennünket, olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, ami a gazdasági lehetőségeinket szűkítené, és olyan életmódot is ránk akarnak kényszeríteni, amit mi nem akarunk.

Erről a lengyelek és a csehek is sokat tudnának mesélni, és a híd is”, amelyet többször leromboltak a történelem folyamán, mondta beszédében Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, a szlovákok és a magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak. „Túlélésünk záloga a barátság és a szövetség. Nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül és fordítva. (..) De ne legyenek illúzióink, a sikeres Közuép-Európa csak nekünk fontos, másnak nem. Aki az együttműködés ellen érvel, saját maga ellen beszél” – fejtette ki.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »