Orbán Viktor: A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek

A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek és ennek a jövőnek a magyarok és szerbek együtt lesznek a nyertesei – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén.

A kormányfő beszédében kiemelte: 150 éves vasútvonalat akarnak felújtani, de valójában alapkövet tesznek most le. Azért alapkőletételről beszélnek, mert ez annak a szimbóluma, hogy a szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek – fogalmazott. Kifejtette: „együtt erősebbek vagyunk”, szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat, ezért hozták tető alá a stratégiai együttműködésről és szövetségről szóló megállapodást. Azt mondta: a történelem vihara kettévágta ezt a vasútvonalat és ezzel mindkét város lakosai sokat vesztettek, a vasútvonal teljesen eljelentéktelenedett.

Hírdetés

Hat évvel ezelőtt a vasúti pálya mentén illegális migránsok ezrei vonultak Magyarország és Európa felé, a pályát le kellett zárni, végül megszűnt a közlekedés – idézte fel. Orbán Viktor szerint ez egy sajátosan közép-európai történet, amikor „valami birodalmi központban tőlünk távol kiötlenek valamit”, aztán megpróbálják ránk erőltetni és „mi fizetjük meg mindennek az árát”.Az idegen hatalmak ide mindig csak háborút és békétlenséget hoztak – mondta. Hozzátette: ami kívülről jött, „elválasztott minket”, lecsúszást és konfliktust hozott.

Hangoztatta: „épp itt az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a saját sorsunk irányítását”. Hangsúlyozta: itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lenn, délen és a szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama – jelentette ki. A miniszterelnök közölte: Szerbia évek óta készen áll a csatlakozásra, a kérdés lassan az, hogy akar-e még csatlakozni vagy lesz-e mihez csatlakoznia. Magyarország elkötelezett támogatója az országnak – mondta.

Kitért arra: ennek a beruházásnak „van egy nagyobb testvére”, dolgoznak a Budapest-Belgrád vasúti folyosó megépítésén és elszántak, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön. Dolgoznak azon is, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg a fejlesztés, hiszen a politika értelme, hogy az itt élők érdekét szolgálja – mondta a kormányfő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »