"Orbán Viktor a legtermészetesebb szövetségeseit is maga ellen fordítja"

Első alkalommal hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság a jogállamisági jelentését, amely főbb megállapításai szerint Magyarországon több területen is jelentős probléma akad. 

A jelentés szerint:

 • Komoly aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatási reform iránya, különös tekintettel a független Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatásköri vitákra. 
 • Egyes esetekben komoly korrupciós bűncselekményekben indítottak nyomozást Magyarországon, de ezek száma továbbra is nagyon korlátozott.
 • Az állami reklám terjesztésének jogszabályai és átláthatósága hiányában a kormánypárti médiatermékek felé irányított jelentős mennyiségű állami hirdetés lehetőséget ad a kormány számára ahhoz, hogy közvetett politikai befolyást gyakorolhasson a médiára.
 • A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton szerint a bizottság jelentése megállja a helyét, sőt, szerinte még visszafogott is volt a hazánkban jelen vélő jogállami állapotok tekintetében. A képviselő szerint a jövőbeni költségvetési és gazdaságélénkítő csomag esetében is fontos szempontokat jelent majd a jogállamiság betartása. 

  “Azt nem fogja megúszni az Orbán-kormány, hogy a jogállami kritériumok bekerüljenek. A valós kérdés az, hogy milyen mértékű lesz, s milyen módon fogja betartatni az Európai Unió. De az Európai Parlament világosan megfogalmazta, hogy amíg ilyen szankció nem szerepel benne, addig nem hajlandó megszavazni.”

  Gyöngyösi szerint a Jourová elleni támadás is annak szólt, hogy a kormány már jó előre megpróbálta hitelteleníteni a bizottságot és a cseh politikust. 

  Hírdetés

  “Az Európai Unió bármit csinál, a kormány minden lépésükre totális offenzívával reagál. Mindegy számukra, hogy milyen migrációs vagy költségvetési javaslatot tesz az asztalra. Teljesen mindegy, hogy a vírus elleni védekezésre hány milliárd eurós forrást szándékoznak szétosztani. A kormány Brüsszel minden lépését támadni fogja, ugyanis ellenségképre van szüksége”

  – emelte ki a Jobbik politikusa, hozzátéve: ez a 2022-es választásokig így is lesz. A kérdés, hogy a magyar választópolgárok a miniszterelnök “ámokfutását” meg fogják-e állítani. 

  Hozzátette, hogy nagy hibát követett el a Fidesz Vera Jourová támadásával, hiszen egyik legfőbb szövetségesét, a cseh Andrej Babis miniszterelnököt sikerült ezzel magára haragítania. Vagyis Orbán Viktor európai barátai egyre jobban fogyatkoznak.

  “Magyarország érdekérvényesítő képessége jelentősen csökkent, azok után, hogy folyamatosan öncélú konfliktusokat vív. Orbán Viktor a legtermészetesebb szövetségeseit is maga ellen fordítja.”

  Az igazságügyi miniszter, Varga Judit a jelentést egyébként úgy kommentálta, hogy 

  “abszurd és valótlan, így nem szolgálhat alapul semmilyen jogállamisági vitához az Európai Unióban. A jelentés koncepciója és módszertana elhibázott, forrásai kiegyensúlyozatlanok, tartalma megalapozatlan.”

   


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »