Orban után újabb futballistát honosíthat a válogatott

Orban után újabb futballistát honosíthat a válogatott

A csakfoci.hu értesülései szerint rövidesen magyar állampolgár lesz a Vidi játékosa, Loic Nego. A honosítási kérelmet már beadták, az ügy folyamatban van, és a francia születésű szélső rövidesen leteheti az állampolgári esküt is.

Nego a Vidi keretének egyik legnagyobb erőssége: több poszton is bevethető, és gólokkal, gólpasszokkal is segít. A külföldi klubok is szemet vetettek rá, de a Vidinél még a tél folyamán előrelátóak voltak a vezetők, és 2021-ig hosszabbítottak vele.

A honosítás után a játéka alapján egyértelműen erőssége lenne a magyar válogatottnak is. Marco Rossi szövetségi kapitány is örülne annak, ha Nego csatlakozna a kerethez, valamint a játékos is szívesen lenne magyar válogatott. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. A FIFA vérségi köteléket vagy hosszú helyben lakást vár el azoktól, akik új válogatott színeit szeretnék magukra ölteni. Nego esetében az előbbi kizárt, utóbbi nem. A szélső 2013 szeptemberében szerződött Magyarországra, vagyis több mint öt éve, csakhogy közben hét hónapot eltöltött Angliában is, így csak jövő augusztusban él majd öt éve Magyarországon.

Hírdetés

Az állampolgárság megszerzése után a játékosnak és a hazai szövetségnek közösen kell a világszövetséghez fordulnia a kérelem ügyében. Nem kizárt egyébként, hogy a FIFA a fél éves távollét ellenére is engedélyt ad ahhoz, hogy Nego pályára léphessen Magyarország színeiben, hiszen olykor rugalmasan dönt ilyen kérdésekben a nemzetközi szövetség.

A 27 éves légiós esetében azonban van más nehezítő körülmény is. Papíron ugyanis az sem játszhatna felnőttszinten egy másik válogatottban, aki valamelyik korosztályos csapatban tétmérkőzésen már pályára lépett máshol – kivéve, ha már akkor is megvolt a “másik” állampolgársága, de ez Nego esetében nincs így. Nego azonban 16 éves korától minden korosztályos francia válogatottban játszott, az U20-as csapat tagjaként világbajnoki bronzérmes is volt.

Nego esete mégsem reménytelen, mert a FIFA nem mindig következetes hasonló ügyekben, bizonyos ügyeknél egyéni elbírálás alapján tehet kivételt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »