Orbán: Trump külpolitikája az élet

Orbán: Trump külpolitikája az élet

Kedden Magyarországra látogatott Christian Kern osztrák kancellár, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket.

Ennek eredményeit ismertetve Orbán Viktor az Országház delegációs termében sajtótájékoztatón elmondta: régen szolgálhatott olyan jó külpolitikai hírrel, mint ma, hiszen nagyon eredményes tárgyaláson vannak túl. Hozzátette: a két ország közti jó viszony történelmi, földrajzi és gazdasági alapjai megvannak, ám a szükséges politikai alapok meggyengültek. Azonban mind a két politikus úgy gondolja, hogy a két állam és a két nép közti kapcsolatok a pártkapcsolatok felett állnak – hangsúlyozta.

A magyar miniszterelnök kitért arra is, hogy Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere: a 2015-ös évben 10 milliárd eurót is meghaladta a forgalom, és háromezer osztrák cég dolgozik Magyarországon. A jövőben is erre építjük az együttműködést – szögezte le Orbán Viktor, és hozzátette: a történelmi, gazdasági és földrajzi alapok mellett egy új fejezet megnyitásához szükséges politikai alapokat is lefektették.

A migrációs helyzettel kapcsolatban Orbán úgy fogalmazott: mindenkit, aki Magyarországon lépett be először az Európai Unió területére és Ausztriában tartózkodik, visszaveszünk. Kérdésre válaszolva közölte: nem számít, hány emberről van szó, mert vissza tudjuk szállítani őket a származási országba, ami ebben az esetben elsősorban Koszovót és Albániát jelenti. Kitért arra is, hogy – véleménye szerint – az osztrák–magyar határ védelmének legjobb módszere a szerb határ védelme.

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta: csak annyi embert tud hazánk összesen beengedni, akiknek az ellenőrzését le tudjuk folytatni, mivel a terrorveszély kockázatát el akarjuk kerülni.

A támogatás bővítése

Christian Kern osztrák kancellár közlése szerint a látogatás fő célja az volt, hogy új fejezet nyíljon a közös kapcsolatokban, és ne a múlt problémáira tekintsenek vissza, hanem az elkövetkező időszak kihívásait oldják meg. Hozzátette: bár egyes kérdésekben eltérnek a vélemények, szerinte sikerülni fog az átláthatóbb, jobb együttműködés megkezdése.

Kitért arra is, hogy Ausztria – első lépésként – húsz rendőrt küld a szerb–magyar határra, valamint szakértői bizottságot jelöl ki arra vonatkozóan, miként tudnák bővíteni a támogatást. Ennek részét képezheti egyebek mellett az utak építése, a táborok felállítása és a higiéniai lehetőségek biztosítása is.

A kancellár leszögezte, hogy az intézkedések következtében augusztus végén, szeptember elején képet kaphatunk azok hatásairól.

Nem rosszindulatú lépés

Arra a felvetésre, hogy Ausztria ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést bizonyos időszakokra, ez pedig kellemetlen azok számára, akik dolgozni járnak hazánkból az országba, Orbán kiemelte: semmi szükség arra, hogy az osztrák–magyar határon a térségben élőknek problémát okozzanak – ám ezeket nem tekintik „rosszindulatú” lépésnek, hiszen a célja a lakosok védelme. Kern hozzátette: nem elsődleges osztrák cél a magyar határ lezárása, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy korlátozzák a bevándorlást.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató végén hangsúlyozta: Magyarországnak egyetlen migránsra sincs szüksége, és ezért nem kell közös európai migrációs politika sem. Hozzátette: a meglévő tartalékainkat felhasználva akarunk egyes problémákra megoldást biztosítani – itt ragadható meg a legjelentősebb véleménykülönbség Magyarország és az Európai Bizottság között.

A demokraták külpolitikája ƒ„Magyarországnak halálos”

„A demokraták külpolitikája Európának rossz, Magyarországnak halálos” – vélekedett a magyar miniszterelnök az amerikai választással kapcsolatban, és hozzátette: ezzel szemben a republikánusok külpolitikája az életet jelenti hazánknak.

Kern szerint egyébként egyetlen dolgot tanulhatunk Trumptól: azt, hogy az ember férfiként ne fesse a haját. Erre reagálva Orbán kiemelte: vannak olyan felvetések, melyeket magáénak érez.

Az eseményen mindketten együttérzésüket fejezték ki a franciaországi támadás miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »