Orbán tiszteletben tartja a britek döntését

Orbán tiszteletben tartja a britek döntését

A miniszterelnök tiszteletben tartja a britek döntését. a közrádióban úgy fogalmazott: minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön. A kormányfő szerint a bevándorlás meghatározó erejű kérdés volt a referendumot megelőző vitában.

„A meghatározó téma a Nagy-Britanniában illetve Angliában zajló vitában az volt, hogy hogyan tudják megtartani a szigetüket, hogyan maradhatnak azok akik, hogyan tudják megvédeni magukat a migránsokkal szemben, a bevándorlással szemben és elégedettek e azzal a politikával és védelemmel amit ebben a tárgyban az unió nyújt. Úgy érzem nem voltak vele elégedettek” – mondta a miniszterelnök.

A külügyminiszter szerint az unió költségvetése, és minden tagország gazdasága komolyan megérzi majd a britek kilépését. Szijjártó Péter úgy véli a magyarországi angol cégek biztosan maradnak.

„Itt most meg kell várni, hogy gazdasági tekintetben milyen szerződéses, vagy nem szerződéses kapcsolat fog adott esetben fennmaradni az Egyesült Királyság és az Európai Unió között.Egy. Kettő: az elmúlt időszakban több brit nagyvállalat vezetőivel is találkoztam, akik Magyarországon rendelkeznek jelentős gyártási kapacitássokkal és beruházásokkal ők egytől-egyig arról biztosítottak engem, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül kitartanak Magyarországon és nem befolyásolja őket a népszavazásnak az eredménye” – mondta Szijjártó Péter.

A Brexit Magyarország számára is jelentős kockázatokat tartogat – mondta a Hír TV-ben Tóth Gergely. A gazdasági elemző kiemelte: mivel Nagy-Britannia nettó befizető volt az Európai Unióban, így kiválásuk még a Magyarországnak juttatott uniós források csökkenését is magával hozhatja.

„Magyarországot több csatornán keresztül érintheti, akár a forint tartósabb leértékelődésén keresztül, akár az állampapírpiaci hozamemelkedésen keresztül az államadósság finanszírozásának, nagyon sok magyar munkavállaló dolgozik kinn Nagy-Britanniában, az ő helyzetük is kérdéses, de hát Magyarország igen szoros kapcsolatban áll a német gazdasággal, a német gazdaság a brit gazdasággal, tehát ezeken a csatornákon keresztül igen hamar begyűrűzhet Magyarországra is ez a a Brexit nevezetű jelenség” – mondta Tóth Gergely gazdasági elemző.

Korábban Varga Mihály egy konferencián arra figyelmeztetett: akár 3-4 százalékponttal is csökkentheti a GDp arányos növekedést a britek kilépése az unióból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »