Orbán: Támogatjuk Ukrajna vízummentességét

Orbán: Támogatjuk Ukrajna vízummentességét

Támogatja Ukrajna európai uniós tagságát Magyarország – ezt a magyar miniszterelnök mondta, miután Budapesten fogadta ukrán kollégáját.

Orbán Viktor azt mondta, hogy az EU-ban a visegrádi országok számítanak Ukrajna szószólójának, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia áll ki az ukránok vízummentességéért és az Ukrajnával kötendő szabadkereskedelmi megállapodásért. A kormányfő hozzátette, hogy Magyarország díjmentesen ad vízumot az ukrán állampolgároknak.

„Magyarország számára Ukrajna, és az ukrán emberek vízummentessége az európai unióban az egy erkölcsi kérdés. Lehet fölhozni pro és kontra gazdasági érveket, biztonsági érveket, sokféle érveket, de egy dolgot nem szabad megkérdőjelezni: hogy azután, a három nehéz év után, amin Ukrajna keresztülment, és amit az európai értékek nevében vállalt, erkölcsi kötelesség az Európai Uniónak, hogy a vízumot megadják Ukrajnának. Sajnos, mint említettem ezt blokkolják, de Magyarország úgy döntött, hogy erre való tekintet nélkül a mai naptól bevezetjük a D típusú, vagyis nemzeti vízumok vízummentességét az ukrán állampolgárok számára” – mondta el a miniszterelnök.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »