Orban szerint akár 243 törvényhozó is bizalmat szavazhat a kormányának

Orban szerint akár 243 törvényhozó is bizalmat szavazhat a kormányának

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy nyilatkozott hétfőn, hogy számításai szerint 237 és 243 között lesz azon parlamenti képviselők és szenátorok száma, akik bizalmat szavaznak a kormánynak. Ugyanakkor sérelmezte, hogy a PSD és a Pro Románia bojkottra készül.

Orban remĂŠnyĂŠt fejezte ki, hogy a parlamenti kĂŠpviselők ĂŠs szenĂĄtorok tĂśbbsĂŠge RomĂĄnia ĂŠrdekĂŠt fogja előtĂŠrbe helyezni, ĂŠs elĂĄllnak a bojkott szĂĄndĂŠkĂĄtĂłl, amely ‘teljesen ĂŠrthetetlen’, mert az utĂłbbi 30 ĂŠvben nem volt rĂĄ pĂŠlda, hogy kormĂĄnyiktatĂĄsi plĂŠnumĂźlĂŠst tĂĄvollĂŠtĂźkkel bojkottĂĄljanak kĂŠt pĂĄrt tĂśrvĂŠnyhozĂłi.

A PNL elnöke azt is elmondta: tudomása szerint sem az alsó-, sem a felsőház elnöke nem hajlandó vezetni az ülést, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége megtiltotta nekik, hogy eleget tegyenek hivatali feladatkörüknek.

Hírdetés

„Ez egy szĂŠgyenletes, hazug bojkott, amely nagyon rossz fĂŠnyt vet azokra, akik ezt az utat vĂĄlasztottĂĄk a normalitĂĄs Ăştja helyett” – mondta a pĂĄrtelnĂśk a PNL vĂŠgrehajtĂł testĂźletĂŠnek ĂźlĂŠsĂŠt kĂśvetően.

Ugyanakkor optimistán nyilatkozott arról, hogy a támogatási megállapodást aláíró alakulatokon kívül (USR, PMP, ALDE, RMDSZ, kisebbségek frakciója) jelentős számú törvényhozó fogja még támogatni szavazatával a kormány beiktatását, többek közt a PSD soraiból is.

Orban azt is kĂśzĂślte, az ĂĄltala vezetett pĂĄrt Ăśsszes tĂśrvĂŠnyhozĂłja jelen lesz a szavazĂĄson ĂŠs lĂĄthatĂłan fog voksolni. Az USR egyik szenĂĄtora ĂŠs az ALDE egyik kĂŠpviselője ‘igazoltan’ hiĂĄnyozni fog – tette hozzĂĄ.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »