Orban: Románia megépítette a BRUA gázvezeték kétharmadát

Orban: Románia megépítette a BRUA gázvezeték kétharmadát

Románia megépítette a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, BRUA gázvezeték kétharmadát – jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök Podișornál, ahol felavattak egy kompresszorállomást.
Mint emlékeztetett, a Románián áthaladó vezeték hossza 479 kilométer lesz, ebből 330 kilométer megépült. Orban szerint a román gazdaság egyik fejlődési hajtóereje az energia kell legyen, de úgy vélte, az eredmények még messze elmaradnak az ország adottságaitól. Felidézte, hogy a BRUA első szakasza a Transgaz román állami gázhálózatot kezelő vállalat egyik legfontosabb projektje, amely lehetővé teszi új források elérését és földgáz szállítását a Kaszpi-térségből Kelet-Közép-Európába. Emlékeztetett, hogy

a vezeték 1,5 milliárd köbméter gáz szállítását teszi lehetővé Bulgária irányába és 1,75 milliárd köbmétert Magyarország irányába.

Rámutatott: három kompresszorállomása van a projektnek, az elsőt szeptember 30-án avatták fel Zsuppánál, a másodikat most Podișornál, a harmadik elkészítése folyamatban van Bibești-nél. Orban szerint ennek megépítése az előzetes ütemtervnek megfelelően halad.

Hírdetés

Az átadási ünnepségen Klaus Johannis  államelnök is jelen volt, aki ebből az alkalomból kitüntette a Transgaz vállalatot. Az újabb mandátumért induló államfő bírálta egyúttal a megbuktatott szociáldemokrata (PSD) kormányt, amely a befektetők számára kedvezőtlen szabályozásokat fogadott el, és ezzel zavart okozott a romániai energiapiacon.

Az államfő szerint Romániának jelentős fejlődési lehetőségei vannak az energiaiparban, a BRUA révén pedig a regionális szállítási hálózat középpontjába kerülhet, így Bukarest fontos regionális szereplővé válhat az energia területén.     

Amint arról korábban beszámoltunk

a BRUA-projekt első szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékasig, amelyet három gáznyomás-szabályozó állomás szolgál ki.

A megépítés teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít. A Transgaz egyik nyáron közzétett jelentése szerint a romániai beruházás az eredeti határidőhöz képest várhatóan egy évvel később, 2020 végére készül el.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »