Orbán programján is múlhat a plakáttörvény elfogadása

Orbán programján is múlhat a plakáttörvény elfogadása

Pénteken, az előzetes napirendi javaslat szerint legkorábban 11.50-től szavaz az Országgyűlés ismét a plakáttörvény néven ismert, a köztársasági elnök által visszaküldött javaslatról. A Fidesz számára a jogszabály – lényegében az ellenzéki plakátkampányok korlátozása – annyira fontos, hogy minden képviselőt visszarendeltek a nyári szabadságról.

A Fidesz–KDNP-nek jelenleg nincs meg a kétharmados többsége a választási eljárási törvény módosításához. Az ellenzéki pártok és független képviselők azt jelezték, hogy hiánytalanul ott lesznek pénteken a parlamentben, és elutasítják a javaslatot. Jelen állás szerint csak az Együtt lenne hajlandó megszavazni a törvényt, ha kormánypártok elfogadják a feltételeiket. Ennek kicsi az esélye, de elvileg a párt két képviselője elegendő lehet a kétharmadhoz.

http://mno.hu/

Csakhogy egy ember részvétele nagyon kérdéses pénteken: maga a miniszterelnök, Orbán Viktor nem lesz elvileg aznap az országban, hiszen csütörtökön és pénteken tartják az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját Brüsszelben. Az ATV azt is kiszúrta, hogy az Európai Tanács eseménynaptárában az áll: Orbán pénteken délben vagy fél 1-kor sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, tehát – ahogy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke fogalmazott – „a formállogika alapján” nem lehet ott a parlamenti ülésen.

Ha Orbán nincs jelen pénteken, a kétharmadhoz már rögtön három ellenzéki képviselő átszavazása vagy távolmaradása kell. Viszont nem sokkal az ATV-nek adott megerősítés után Havasi korrigálta saját magát, és azt közölte, hogy „Orbán Viktor a Fidesz-frakció tagjaként a Fidesz frakcióvezetőjének utasítása szerint jár el”, magyarul részt vesz a szavazáson. Ez elég nehéz lesz, de végül is nem lehetetlen.

Az Európai Tanács ülései jobbára csütörtök este kezdődnek, és nem ritkán éjszakába nyúlnak. Másnap esetleg még megejtenek egy munkareggelit, majd következnek a sajtótájékoztatók. Viszont, ha Orbán kihagyja ezt a programpontot, akkor elcsípheti a Brussels Airlines 9.30-kor induló gépét Budapest felé – már ha nem bérelnek neki magángépet –, és menetrend szerint 11.20-kor a Liszt Ferenc repülőtéren lehet. Kék villogóval, a sebességkorlátozásokat teljesen figyelmen kívül hagyva akár be is érhet 11.50-re az Országházba, ha pedig késik, a házelnök húzhatja egy kicsit az időt.

Bár az MSZP-nek voltak javaslatai plakátügyben, kedden azt közölték, hogy nem nyújtanak be semmilyen javaslatot. Nyakó István sajtófőnök azt mondta: Botka László miniszterelnök-jelölt egyértelművé tette a párt országos választási bizottságának ülésén, hogy az MSZP nem adhat be olyan törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a Fidesz érdekében is állhat, amelyet a Fidesz is megszavazhatna és arra utasította a pártot, hogy vonja vissza korábbi javaslatát.A Jobbik szerint viszont a Fidesz és az MSZP már megegyezett a plakáttörvény elfogadásáról és több baloldali képviselő biztosítani fogja a kétharmados többséget a pénteki parlamenti szavazáson. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt: hétfőn, az ötpárti egyeztetésen maga is tanúja volt annak, hogy a két párt megegyezett a politikai tartalmú plakátok kampányidőszakon kívüli tiltásában, és nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialisták akár Orbán Viktor hatalmának bebetonozásáért is hajlandóak összefogni a kormánypárttal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »