Orbán nem vonja vissza a Stop Sorost

Elindult a Magyarországgal szembeni eljárás a Sargenti-jelentés alapján, az EU soros osztrák elnöksége megkapta az Európai Parlament elnökének levelét, amelyben kezdeményezi az eljárás megindítását. A magyar kormány továbbra sem hajlik a kompromisszumra.

Az unió elnöki feladatait ellátó osztrák kormánynak kell koordinálnia a Magyarország elleni eljárást. Az osztrák elnökség már megkapta az Európai Parlament elnökének levelét. „Nagyon professzionális módon kívánunk eljárni. Alaposan megvizsgáljuk a dossziét, de túl korai lenne még megmondani, hogy mikor keríthetünk sort az első meghallgatásra” – mondta a Bruxinfo uniós szakportálnak Gernot Blümel felelős osztrák miniszter. A következő lépés várhatóan az lesz, hogy az uniós külügyminiszterek bizottsága vizsgálja meg a jelentést, és várhatóan meghallgatja a magyar álláspontot. Az biztos, hogy az uniós kormányfők tegnap kezdődött, salzburgi csúcstalálkozóján az eljárás még nem lesz téma.

Hírdetés

A magyar kormány közben elkészítette válaszait az Európai Bizottság felvetéseire a Stop Soros törvénycsomag és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt indult kötelezettségszegési eljárásban. Ezt a törvénycsomagot ugyancsak kifogásolta a Sargentini-jelentés. Magyarország nem vonja vissza a jogszabályokat, amelyek az országot és Európát védik – tájékoztatott Völner Pál igazságügyi államtitkár. Brüsszel még júliusban kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a törvénycsomag miatt.

Bár a magyar kormány kommunikációs kampányt indított a Sargentini-jelentés ellen, Védjük meg Magyarországot jelszóval, de az még nem ért célt. A kormányközeli kezekbe került regionális honlapokon indított szavazáson ugyanis tegnap még a voksolók 70 százaléka vélte úgy, hogy a Sargentini-jelentés „tényleg valós veszélyekre utaló anyag”. (MTI, hvg.hu)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »