Orbán: Nem Merkel ellen gyűltünk össze

Orbán: Nem Merkel ellen gyűltünk össze

Orbán Viktor kormányfő pénteken köszönetet mondott Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott.

A magyar miniszterelnök ezt a Horst Seehoferrel folytatott budapesti tárgyalása után mondta. A közös sajtótájékoztatón a megbeszélést úgy kommentálta: „nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze”, „nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt”.

Magyarország erős német kormányban, erős német kancellárban érdekelt – hangsúlyozta.

A kormányfő vélhetően azért tartotta fontosnak ezt elmondani, mert péntek reggeli rádióinterjújában erős kritikával illette a Merkel vezette német kormányt. Azt mondta, Athén megsértette a schengeni megállapodást, „beengedte és a nyakunkra küldte a menekülteket”, mégis valakik – például a németek, de „vannak a függöny mögött mások is” – állandóan megvédték.

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében, de a magyar álláspont szerint a megegyezés a törökökkel nem pótolhatja „a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét”.

A törökökkel való megállapodás „pénzbe fog kerülni”, de Magyarország vállalja a törököknek adandó összeg rá eső részét – tette hozzá.

Megerősítette továbbá, hogy Magyarország a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért semmilyen megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból.

A kormányfő kiállt az európai uniós szerződések betartásának fontossága mellett is, meggyőződése ugyanis: ha megengedik, hogy „a szerződések be nem tartásának kultúrája” tovább terjedjen, „azzal megássuk Európa sírját”.

Ellenőrizhető szabályok felállítása

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Remélhetőleg sikeres lesz az EU és Törökország vezetőinek hétfői rendkívüli csúcstalálkozója a menekültügy kérdésében – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón, miután Orbán Viktor kormányfővel találkozott.

Seehofer hangsúlyozta: a migránsok számát hosszú távon kellene csökkenteni, korlátozni, és ehhez meg kellene állítani a migránsáradatot az EU külső határain. Amíg ezt nem sikerül elérni, Bajorország támogatja a szigorú nemzeti ellenőrzéseket – közölte, hozzátéve: ezt az álláspontot képviselték eddig is, és teszik a jövőben is.

A bajor miniszterelnök kiemelte: a cél az, hogy ellenőrizhető szabályokat állítsanak fel a bevándorláshoz, olyan rendszert alakítsanak ki, amely működőképes, amelyre mi és a bevándorlók is hagyatkozhatunk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »