Orbán náci, Lukács (Löwinger) György pedig a legnagyobb filozófusok egyike?

Orbán náci, Lukács (Löwinger) György pedig a legnagyobb filozófusok egyike?

Mindezt Radnóti Sándor „esztéta” állítja. Nem lejáratásaként használom a macskakörmöt, csak annak jelzéseként, hogy aki ugyanis Lukácsról ilyet állít, annak az esztétikához vajmi kevésbé köze van. De Radnóti korántsem csak az esztétikával van így…

Magyar Menedék - Badiny

A hvg.hu tegnap interjút közölt a hetven éves Radnótival. Lássuk leginkább perdöntő kijelentéseit! Szerinte nálunk nincsen valódi „konzervatív hang”. Arról, milyen is az, nem nyilatkozott. Édes. Egy lukácsista akarja eldönteni, mi a konzervativizmus, ki a konzervatív! Mint Gyurcsány, aki – nem tévedés – egyszer azt mondta, nagyon sajnálja, hogy hazánkban nincs igazi jobboldal, mert ő azt vitapartnerének tekintené. Csakhogy olyan ez körülbelül, mint amikor a helyi párttitkár akarta megmondani, mit kell a plébánosnak szigorúan templomfalak közé zárt hittanóráján mondania például a pápaság teológiájáról…

Aztán azzal folytatta, hogy Orbán Viktor március idusán „virtigli náci beszédet tartott”. Különös fogalmazás ez egy – állítólagos – esztétától. Mondjuk úgy, hát nem túlságosan – esztétikus. Persze Radnótit nyilván leginkább az 1919-es kommunizmusra vonatkozó miniszterelnöki elítélő szavak hozták ennyire indulatba. Mindenesetre érdekes elmefuttatás – akarom mondani, inkább szürrealista. Aki elítéli az akkori történéseket, mitől ab ovo – náci?

A miniszterelnök keresetlen szavakkal illette a neoliberális brüsszeli politikát – már ez is nácizmus? Akkor, legalábbis, ha következetes kíván lenni Radnóti, Prohászkát is annak kell tartania, aki már a tizenkilencedik századi hazai liberalizmust is aggasztónak, sőt végezetesnek tekintette. Persze hol volt még akkor Hitler? – vethetnők ellen. Ámde a lukácsisták sohasem a következetességről, pláne a logikus gondolkodásról voltak közismertek ugyebár. (Rajtuk alighanem még maga Hegel is elverte volna a port.)

Radnóti ezúttal is elsütötte persze a nagyágyút. Lukácsot a legnagyobb filozófusok közé sorolta. Nem az a lényeg, hogy kommunista volt, hanem hogy nagy bölcselő! Arról azonban, hogy miért, mitől, egy árva kukkot sem árult el ezúttal sem. De mintha nem is Lukács állt volna most fókuszában, hanem a „náci” Orbán és pártja, amelynek egész holdudvara – úgymond – velejéig korrupt, élén Orbánnal. Nos, nem védem a Fideszt, nem, csupán azt kérdezem, hogy amikor Gyurcsány volt nyeregben, akkor ilyet vele és pártjával kapcsolatban miért nem mondott a jeles esztéta?

Radnóti jelenleg egyetemi tanár az ELTE Esztétikai Tanszékén – bár állítólag jövőre már csak doktori órákat fog tartani ott. Ezen ugyanakkor nem csodálkozhatunk. Ez az intézmény szinte tenyésztelepe a keresztény- és nemzetellenes liberális elitnek. Amivel kapcsolatban megvan nekem is a kritikám a Fidesz felé. Gondolom, nem nehéz kitalálni ezek után, miben is áll az.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »