Orbán mondta, mi megmagyarázzuk

Orbán mondta, mi megmagyarázzuk

Orbán Viktor hétfőn parlamenti beszédében említette a hátékázni kifejezést.

A sorkötelezettség megszüntetése óta talán nem mindenki ismeri ezt a katonai szakkifejezést. A Wikiszótár kétféle jelentést tulajdonít ennek a szlengnek. Az egyik szerint hiánytérítési kötelezettség (htk), a „rovancskor” (leltárkor) hiányzó tárgyak után a katona által fizetendő költség. A másik jelentés szerint kifizetendő dolog, amit valaki mással akarnak megtéríttetni.

A miniszterelnök minden bizonnyal katonaéve alatt találkozott a kifejezéssel. A seregben bizonyos kincstári használati tárgyakat ugyanis sokszor elloptak vagy gyakorlatozás közben elveszítettek, tehát gyakran nem a használó volt a hibás az eltűnésben, mégis neki kellett kifizetni a nevén lévő tárgy árát. 

Előfelvételis katonaévét 1986–87-ben Zalaegerszegen töltő (érdekesség, hogy pár évvel korábban a miniszterelnök ugyanott szolgált), lapunknak nyilatkozó munkatársunk például mosatásba adta zubbonyát hazautazás előtt. Betegség miatt pár nappal tovább maradt otthon, mire visszaért, a tiszta ruhának már csak hűlt helyét találták, valaki „lenyúlta”. Jegyzőkönyvet írtak az esetről, évek múlva pedig levélben kapott felszólítást arról, hogy fizesse ki, vagyis „hátékázza” a ruhadarabot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »