Orbán: Magyarország tanulhat Izraeltől

Orbán: Magyarország tanulhat Izraeltől

BUDAPEST. Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõvel közös budapesti sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfõ egyben hangsúlyozta: Magyarország bûnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait. Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövõbe tekint, és az ilyen országoké a jövõ – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden az Országházban.

A találkozón két megállapodást is aláírt Magyarország és Izrael: a 2017-2019-es évekre szóló kulturális együttmûködésrõl, valamint az innováció, ipar 4.0 és az önmûködõ autók fejlesztésében való együttmûködésrõl.

Orbán Viktor azt is kiemelte: az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása – amelyre harminc éve nem került sor – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttmûködés alapja, amely a jövõrõl szól.

A kormányfõ köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért hozzájárul Európa biztonságához, és egyetértett az izraeli miniszterelnökkel abban is, hogy határozott politikát kell folytatni az erõsödõ antiszemitizmus megfékezése érdekében.

Elismerjük Izrael jogát az önvédelemre – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország is elvárja, hogy elismerjék jogát erre, jelenleg ugyanis az országnak vitái vannak  amiatt, hogy nem akar kevert népességet, nem akar engedni a külsõ befolyásnak – emlékeztetett. Magyarország nem kíván változtatni etnikai összetételén, még ha be is kell ismernie, hogy nem vagyunk tökéletesek – jegyezte meg a miniszterelnök.

A magyar kormányfõ elmondta: a találkozón mindkét vezetõ kifejtette országa tiszteletét a másik ország iránt és célnak nevezték a két ország jó kapcsolatának hosszú távú megalapozását.

Reneszánszát éli a zsidó lét Magyarországon

Rámutatott: Magyarországon jelentõs zsidó kisebbség él, biztonságukat pedig a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek ma reneszánsza van Magyarországon – folytatta Orbán Viktor -, amelyre büszkén tekint az ország, hiszen az komoly hozzájárulás a magyar nemzet közös teljesítményéhez.

Orbán Viktor kívánatosnak nevezte a történelmi visszatekintést is a találkozó keretében, hangsúlyozva: mivel Magyarország mögött nehéz történelem áll, nyilvánvalóvá kell tenni, hogy hibát, sõt bûnt követett el azzal, hogy a zsidó közösség védelme helyett a nácikkal kollaborált. Ez soha nem fordulhat elõ – szögezte le a kormányfõ, aki hangsúlyozta azt is: Magyarország kötelessége megvédeni minden állampolgárát.

Fontosnak nevezte a két ország kulturális, oktatási és tudományos együttmûködését is. Szólt a jövõbeli gazdasági együttmûködésekrõl, a többi között az autóipar valamint a hi-tech iparág területén, és örömét fejezte ki, amiért egy hazafit fogadhatott Magyarországon, mert szerinte a hazafias kormányok lesznek a sikeresek, azok, amelyek a nemzeti érdeket nem kiiktatják, hanem inkább az elsõ helyre teszik.

Szavait Orbán Viktor úgy zárta: Izraeltõl azt tanulhatjuk meg, hogy amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük, és reményét fejezte ki, hogy a modern korszaknak ezt a vastörvényét egyre több honfitársunk érti meg.

Magyarország kiáll Izrael mellett

Az izraeli kormányfõ magyar kollégájával közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte: a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most ezzel kapcsolatban mondott.

Benjámin Netanjahu üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és ezzel “nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll”. Emellett Magyarország élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam “delegitimációja” ellen – vélekedett.

Közölte: szerdán magyar-izraeli üzleti fórumot tartanak, és a mostani látogatás valódi lendületet adhat a gazdasági kapcsolatoknak. Óriási jövõ vár mindkét országra, de a modern technológia önmagában nem elég, az csak elõfeltétele a növekedésnek, piaci reformokra is szükség van – magyarázta.

Az izraeli miniszterelnök kitért arra: a kulturális kapcsolatokat is szorosabbra kell fûzni a két ország között. Azt mondta, már most is sokan érkeznek Izraelbõl Magyarországra, egyúttal biztatta a magyarokat, hogy látogassák meg országát.

Benjámin Netanjahu megköszönte, hogy szerdán a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetõinek csúcstalálkozójára is meghívták, és úgy látja, sok közös témát vitathatnak majd meg a tanácskozáson.

Megjegyezte: megtisztelõnek tartja, hogy ilyen hosszú idõ – harminc év – után õ az elsõ izraeli miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson jár Magyarországon.

Benjámin Netanjahu arról is beszélt, hogy Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsõje – amelynek köszönhetõen létrejött a modern izraeli állam -, hiszen itt született Herzl Tivadar, aki a zsidó állam születését álmodta meg, mert látta azt a sok kihívást, amelyet az antiszemitizmus jelent, és ezért azt gondolta, hogy a saját állam lehet a legjobb megoldás a zsidóknak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »