Orbán: külföldi erők hozzák a migránsokat

Orbán: külföldi erők hozzák a migránsokat

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a mostani migránsválságnak semmi köze a korábbi antikommunista küzdelmekhez.

1orbplen_b

A kormányfő erről a parlamentben beszélt hétfőn, az azonnali kérdések órájában, amikor Soros György fideszeseknek nyújtott támogatásáról kérdezte őt a Jobbik. Orbán Viktor szerint ma egyes nemzetközi erők azon dolgoznak, hogy minél több migránst hozzanak az EU-ba, benne Magyarországra.

A jobbikos Gyöngyösi Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány által bírált magyar származású amerikai üzletember, Soros György a Fidesz szinte összes alapítóját és prominensét támogatta az 1980-as években. „Önök ezt a támogatást az elmúlt 25 évben bőségesen megszolgálták. Nem gondolja, hogy kétarcú, opportunista és hiteltelen, amikor ön a korábbi mecénásával szembefordul? Hogy ízlik, miniszterelnök úr, a zsoldoskoszt?” – kérdezte.

Orbán azt válaszolta: az antikommunista mozgalom idején – demokratikus ellenzéki mozgalomként – számos támogatást kaptak, ezt sosem titkolták. Nagyon helyes – mondta –, hogy a kommunista rendszer megdöntését nemcsak saját erőből, hanem számukra elérhető, a magyarországi demokrácia megteremtésében érdekelt külső erők támogatását igénybe véve érhették el. „Nagyon helyes, hogy Soros György akkor a kommunizmus ellen, a kommunizmus megdöntése és a szovjet hadsereg kivonása érdekében mozgósította az erőit” – jelentette ki.

A kormányfő szerint azonban ehhez semmi köze a mostani migránsválságnak. Jelenleg egyetlen dologról van szó: „vannak olyan nemzetközi erők, amelyek azon dolgoznak, hogy Magyarországra és (…) az Európai Unió többi országába is minél nagyobb számban hozzanak be migránsokat” – mondta. „Hívhatják akárkinek is, aki ezt finanszírozza, legyenek bármilyen érdemei is a korábbi antikommunista időszakban, ez, amit ma tesz, ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel, és nekünk, miután mi nem vagyunk zsoldosok, hanem a hazánk érdekét képviseljük, ezt világosan meg is kell mondanunk” – fogalmazott.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »