Orbán közösen küzdene a terrorizmus ellen

Orbán közösen küzdene a terrorizmus ellen

„Az ártatlan áldozatokra és a mentésben részt vevő hősökre való emlékezésen túl meg kell erősítenünk eltökéltségünket a terrorizmus elleni közös küzdelemben” – áll Orbán Viktornak a New York-i terrortámadások 15. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozatában, amelyben a magyar kormányfő arra is figyelmeztet: a terror mára Európába költözött.

A miniszterelnök a nyilatkozatban – amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el vasárnap az MTI-hez – azt írta, a tizenöt évvel ezelőtt New Yorkban történtek még ma is sokkoló hatásúak az egész civilizált világra.

A kormányfő úgy folytatta: a 2001. szeptember 11-én történt támadásokra emlékezünk, de az évfordulónak szomorú aktualitást ad a terrorizmus minden korábbit felülmúló terjedése Európában és a kontinens közvetlen szomszédságában.

„A terror Európába költözött. Ma már az európai emberek hétköznapjainak része a terrorveszély, a merényletek lehetősége; Európa nagy részében megszűnt a mindennapok biztonsága. Már Magyarország sem tartozik a veszélytelen térségek közé, a mi hazánk biztonsága is kockán forog” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: Magyarország és az Egyesült Államok vállvetve harcol a terrorizmus minden formája ellen. A nemzetközi összefogás részeként katonáink együtt küzdenek a terroristák ellen a világ számos konfliktusövezetében, emellett biztonságpolitikai együttműködésünk is példaértékű – olvasható a kormányfői nyilatkozatban, amely azzal zárul: „Amerikai barátaink továbbra is számíthatnak ránk, erőnkhöz mérten mellettük állunk világunk, életformánk megvédéséért, polgáraink biztonságáért.”

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »