Orbán: kibekkeltük a legnagyobb veszélyt

Semmilyen kötelező bevándorló-szétosztási elem nem szerepel a török-uniós megállapodásban, és – bár erről kevés szó esik majd – az ukránok vízumügyében is sikerült komoly előrelépést elérnünk, már csak technikai feladatok vannak – értékelte az uniós csúcs eseményeit a magyar miniszterelnök. Azt nehéz megmondani, hogy miért csak most sikerült a közös megoldást megtalálni, ám mi vagyunk az utolsók, akiken a késedelmet számon lehet kérni, mert az van most papíron, amit szeptemberben kértünk – hangsúlyozta a kormányfő Brüsszelben.

Az mindenesetre siker, hogy a kvóta kérdését és a török-uniós megállapodást sikerült kettéválasztani, a magyar diplomácia most fújhat egyet – emelte ki a miniszterelnök. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs – A fotó illusztráció

A magyar diplomácia elérte céljait – így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.

“A legnagyobb veszélyt kibekkeltük”

“A legnagyobb veszélyt kibekkeltük” – fogalmazott a miniszterelnök, utalva mindenekelőtt arra, hogy a megállapodás értelmében a menekültek befogadása a jövőben csakis önkéntes alapon történhet. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a visegrádi államokkal mindvégig a leghatározottabban ellenezte a menekültek kötelező befogadását.

Ukrajna ügyében is előreléptünk

A kormányfő utalt arra a magyar diplomáciai célra is, hogy Ukrajna – mint arról Brüsszelben előzetes egyezség született – előbb jut vízummentességhez, mint Törökország. Hangsúlyozta továbbá, hogy a létrejött egyezmény, a Törökországnak nyújtandó pénzügyi támogatás keretében Magyarország semmilyen olyan pénzügyi kötelezettséget nem vállal, amely elviselhetetlen terheket róna az országra.

Az utolsó ütközet még hátra van

A legnagyobb kérdés most az, hogy mi maradt nyitva – hangsúlyozta a kormányfő. Létezik ugyanis egy javaslat, amelyet az Európai Bizottság a héten megtárgyalt, de ezt egyelőre nem ismerjük, az utolsó ütközet tehát, amelyben kiderül, lesz-e végül kötelező kvóta, csak később jön. Az mindenesetre siker, hogy a kvóta kérdését és a török-uniós megállapodást sikerült kettéválasztani, a magyar diplomácia most fújhat egyet – emelte ki a miniszterelnök.

A tenger felől jöhetnek

Az újságírói kérdésre, hogy nem választanak-e a most bevándorlók esetleg új útvonalat, Orbán Viktor úgy válaszolt, ha igen, akkor sem valószínű, hogy ez Magyarországon át vezetne, a migránsok várhatóan ismét a tenger felé indulnak majd. Itt elsősorban Líbia játszhat majd döntő szerepet, Európának valószínűleg majd ezt a kihívást kell kezelnie – tette hozzá. A miniszterelnök emlékeztetett arra is, a migránsprobléma kezelésére készül egy önálló magyar javaslat is, amelyet hamarosan az EU is megismerhet.

Az EU legkomolyabb műveleti akciója következik

Az EU történetének egyik legkomolyabb műveleti akcióját hajtja majd végre a következő hónapokban, és vasárnaptól – a görögök részvételével – működésbe lép egy nagy nemzetközi lebonyolítási mechanizmus, ami a mostani csúcs legfontosabb eredménye – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Azt nehéz megmondani, hogy miért csak most sikerült közös megoldást találni, ám mi vagyunk az utolsók, akiken ezt a késedelmet számon lehet kérni, mert az van most papíron, amit szeptemberben kértünk – hangsúlyozta a kormányfő.

Most Macedónia Európa legnagyobb védelme

Hogy a macedón határ megnyílhat-e ezek után, Orbán Viktor nem tudta megmondani, ám – tette hozzá – a magyar érdek mindenképp az, hogy ez ne történjen meg. Macedónia most nagy segítséget nyújt Magyarországnak, mert olyan szigorú határellenőrzést vezet be, amely bármely schengeni országnak büszkeségére válna – emlékeztetett a miniszterelnök, aki azt mondta, nem tart humanitárius katasztrófától, mert “Európa mindenre képes, amit akar”.

Forrás: M1/Ma délután / hirado.hu

The post Orbán: kibekkeltük a legnagyobb veszélyt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »