Orbán: Keresztényellenes után keresztény kormány van

Egész napos megemlékezéseket tartanak a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából. A központi megemlékezés ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd beszédet mondott Balog Zoltán humánminiszter, valamint Orbán Viktor miniszterelnök, a Reformáció Emlékbizottság elnöke.

Luther Márton 500 évvel ezelőtt, a Wittembergi vártemplomba kiszögezett 95 pontjának legfontosabb gondolatával emlékezett a Reformáció fél évezredes jubileumára a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetője. A nemzeti megemlékezésen Gáncs Péter arról beszélt: a reformáció nem csak egyházi értelemben, hanem teljes lelki megújulásra is készteti a híveket.

„Mikor Urunk és mesterünk azt mondta: megtérésre szólít minket, térjetek meg, azt akarta, hogy a hívek egész élete bűnbánatra térés legyen. Ez a provokatív felhívás tisztán és pontosan intonálja jubileumi megemlékezésünket. A reformáció lényegét tekintve ugyanis nem más, mint megtérési, ébredési mozgalom, lelki forradalom. Igazi Krisztus-ünnep, amelyen Urunk és Mesterünk őszinte bűnbánatra és megtérésre szólít minket” – fogalmazott a püspök.

Balog Zoltán a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke azt mondta: nemcsak a hívőknek, hanem az egész nemzetnek juthat a hit erejéből, és az igazi hit formálja a világot, ahogy azt a reformáció is bebizonyította. A humánminiszter hozzátette: nem szabad hagyni, hogy hit eltűnjön a közterekről, a családokból, a házasságokból, még akkor sem, mikor Európában hitéleti válság van – példaként említette, hogy Németországban már muszlim vallási ünnepek bevezetését fontolgatják.

Végezetül Orbán Viktor szólalt fel, aki köszönetet mondott a hívő emberek imádságáért, és azt mondta, hogy nem véletlen, hogy keresztény kormánya van egy keresztényellenes, internacionalista kormány után Magyarországnak. A kormányfő úgy fogalmazott: a Jóisten a gondviselés eszközeként használja a kormányt, különösen akkor, amikor világerők ellen kell sorompóba lépni, de a nemzet kitart. A miniszterelnök hozzátette: a munka minden formája Isten dicsőítését kell hogy szolgálja, legyen szó akár utcaseprőről, akár kormányzati dolgozóról.

Az esemény délután kulturális ünnepséggel folytatódik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »