Orbán kedden beveheti Brüsszelt

Kedden dobhatja be a migrációs kérdésben a konszenzusos javaslatot az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke – írja a Politico európai ügyekkel foglalkozó portálja. Ennek az alapja, hogy olyan afrikai országokat segítsenek pénzügyileg, melyek hajlandóságot mutatnak határaik ellenőrzésére. Ugyanakkor a csomagban benne lesznek olyan kelet-európai elképzelések is, melyeket Orbán Viktor fémjelez.

Merkeli is és orbáni is

Donald Tusk hónapok óta próbálja elsimítani az ellentéteket az unió nyugati és keleti fele között, amit az Európai Tanács elnöke Orbán és Merkel ellentéteként definiált. „Vagy megértjük, hogy Angela és Viktor nézetei összeegyeztethetőek, és csak együtt tudnak teljes választ adni, vagy az emberek radikálisabb és brutálisabb megoldások irányába fordulnak” – fogalmazott.

Orbáné, azaz Renzié

A portálnak nyilatkozó uniós tisztségviselő elmondása szerint a mostani tervezet megpróbálja közös nevezőre hozni a kétfajta elképzelést. És itt kerül elő az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi terve, amely hat pontjában gyakorlatilag megegyezik Orbánék Schengen 2.0 nevű 10 pontos elképzelésével. Ezek zömét már tartalmazni fogja az új csomag – nyilatkozta a forrás.

Mind az olasz, mind a magyar csomag nagy hangsúlyt helyez a probléma Afrikában történő megoldására. Ezenfelül a menedékkérelmek unión kívüli feldolgozása, valamint a törökök bevonása is sarkalatos pont a tervekben.

Juncker titokban örül a magyar nyomulásnak

A széles közvélemény előtt nehezebb volt a magyar elképzelést támogatni, de a színfalak mögött Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy Orbánék saját tervet raktak az asztalra – mondta el egy uniós diplomata. Ugyanakkor a magyarok sérelmezik, hogy semmiféle támogatást nem kaptak, sem a bizottságtól, sem Mogherinitől.

Kifelé azért kínos

Az még kérdéses, hogy pontosan hány orbáni tétel kerül bele az új tervezetbe, de az biztos, hogy a magyar ötletek csak fű alatt futhatnak. Diplomaták és tisztségviselők elmondása szerint a magyar és az olasz tervezet annyi átfedést tartalmaz, hogy a bizottság nyugodtan mondhatja, hogy mindkét csomagot megvizsgálta, mielőtt döntött.

Ugyanakkor Mogherininek keményen kell dolgoznia, hogy a pártatlanság látszatát fenntartsa, hiszen könnyen ráéghet az elfogultság bélyege, ha csak olasz ötleteket emel át (hiszen maga is olasz – szerk.).

Ellentéthegyek

Mindenesetre továbbra is olyan alapvető ellentétek feszítik a magyar nézetet és a bizottság elképzeléseit, mint a kötelező kvótarendszer. Ezenfelül Orbánék nem tesznek javaslatot a dublini rendszer felülvizsgálatára, mely megköveteli, hogy a migránsokat a megérkezési országban kell regisztrálni. Ehelyett éppen hogy a szabályok megerősítését kérik tervezetükben, mely pénzügyileg és egyéb módon kompenzálná a frontországokat, mint amilyen Olaszország is.

Természetesen Renziék komolyan küzdenek a dublini nyomás ellen, miközben olyan javaslattal is előálltak, mely forrásokat vonna meg azoktól a keménykedő közép-európai tagoktól, amelyek nem hajlandóak menekülteket befogadni.

Az egyre feszülő ellentétek elsimítására magas szintű tárgyalások is voltak a magyar és az olasz fél között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »