Orbán ígéri, megfontolják az ellenzék javaslatait

Megfontolja az ellenzéki pártok alaptörvény-módosító javaslatait a kormány – ezt Orbán Viktor nyilatkozta szokásos pénteki rádióinterjújában.

„Szerintem nemcsak pontos, hanem méltó szöveget is készítettünk, de minden szövegnél van jobb szöveg. Érdemes lefolytatni a vitát a parlamentben, hétfőn el is fogom mondani a parlamenti expozét, megfontoljuk az ellenzéki pártok javaslatait, és ha van köztük olyan, amit érdemes befogadni, akkor azt befogadjuk” – mondta a miniszterelnök.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a kormányfő arról is beszélt, hogy a kormány csak az önkéntes kvótákat tartja elfogadhatónak. Orbán Viktor az elbukott népszavazás ellenére helyes dolognak tartja a referendum megtartását, mert szerinte ez is azt bizonyítja, hogy Magyarországon magas a demokrácia mércéje.

„Mi azt az álláspontot képviseljük, hogy a miniszterelnökök tanácsa kétszer döntött arról, hogy csak önkéntes kvóták létezhetnek. Ezzel szemben a bizottság olyan előterjesztést készített, amely kötelező kényszerkvótát tartalmaz. Ez ellentétes az Európai Unió jogszabályaival, ezt mi szóvá is tettük, és az Európai Bíróság előtt be is panaszoltuk, várjuk, hogy ott ítélet szülessen ebben a tárgyban. És azt reméljük, hogy még a bírósági ítélet megszületése előtt a bizottság belátja, hogy egy alkotmányellenes, jogellenes állapotot idézett elő az Európai Unióban azzal, hogy a miniszterelnökök döntése ellenére ellentétes szabályt nyújtott be. Ezt le kell venni a napirendről, mert ez szétveri az Európai Uniót” – emelte ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök ajtaja nyitva áll Molnár Gyula előtt, és más témában is egyeztetne az MSZP-vel. Erről is beszélt, a miniszterelnök azonban úgy fogalmazott, hogy a kényszer-betelepítés megakadályozása és az ezzel kapcsolatos alkotmánymódosítás a legfontosabb kérdés most, minden más ráér.

„Az én ajtóm nyitva áll minden parlamenti frakcióval rendelkező párt és vezetője előtt, nem lehet úgy jó politikát csinálni, hogy az emberek nem beszélnek egymással. Azonban az ügyeknek vannak fontossági sorrendje. Ma Magyarországon a kényszerbetelepítés megakadályozása a legfontosabb kérdés, ehhez van szükség alkotmánymódosításra, ezért most erről időszerű beszélni, minden másról ráérünk majd később” – hangsúlyozta.

Mint arról korábban beszámoltunk, Molnár Zsolt, az MSZP elnökségi tagja Magyarország élőben című műsorunkban korábban azt közölte, a sajtószabadság és a jogállam helyreállításáról szívesen beszélne az MSZP elnöke a miniszterelnökkel, de az ellenzéki párt elnöksége és frakciója is úgy döntött, nem vesz részt az alaptörvény módosításában. Bővebben >>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »