Orbán: háború vagy béke a tét

Orbán: háború vagy béke a tét

Háború vagy béke – ezt tartja az április 3-i országgyűlési választás tétjének Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában azt a meggyőződését hangoztatta, hogy az ellenzéki pártok az összefogásukkal mindent kockára tettek, és vasárnap mindent el fognak veszíteni.

– üzente a választóknak.

Orbán Viktor a kampányt úgy értékelte: nagy meglepetés számára, hogy a „cudar körülmények” ellenére Magyarország józan állapotban van, és az emberek a legbonyolultabb nemzetközi összefüggéseket is kristálytisztán átlátják. Pontosan értik, hogy ez a voksolás egyben választás háború és béke, belesodródás és kimaradás között, s közben ott segítenek az Ukrajnából menekülőknek, ahol csak tudnak – mondta.

Leszögezte: ez nem Magyarország háborúja, de bennünket érintő háború, hiszen a szomszédunkban tombol, és nemcsak eltévedt lövedékek, hanem megtervezett harci cselekmények is kerülhetnek kőhajításnyira a magyar határtól, például, ha fegyvereket szállítanánk Ukrajnába, akkor bármelyik pillanatban várhatnánk a szállítmányokat megsemmisítő katonai csapásokat.

Azt is jelezte: közel vagyunk a harcoló felekhez, ismerjük őket, „minket nem lehet felültetni”.

Oroszországgal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: „nem kétséges, hogy a felelősség a háborúért az oroszok vállát nyomja, bármilyen úton jutottak is erre a döntésre”.
Ugyanakkor – hangsúlyozta – Magyarország segít Ukrajnának, de nem azért, mert a mi háborúnkat vívná, hanem azért, mert Oroszország háborút indított ellene és létében fenyegetett állam lett. Úgy vélte: vannak nyugati országok, amelyek úgy akarják elrendezni a háború utáni világot, hogy teljes szakadás álljon be nyugat és kelet között, de ez egész Közép-Európának, benne a magyaroknak is rossz lenne.

A háborúval kapcsolatos baloldali nyilatkozatokat elítélve megerősítette azt az állítását:

Szerinte mindez nem kevés nyugati ország támogatásávaltörténik majd.

Hírdetés

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy ezzel a távolságtartással kisebbségben vagy akár egyedül marad Európában, úgy válaszolt: a magyar kormány álláspontja a többségi álláspont, hiszen a NATO is azt képviseli, hogy a háborúból ki kell maradnunk, nem vállalhatunk semmilyen fegyveres konfliktust a NATO határain túl. Hozzátette: az EU-ban bonyolultabb a helyzet, de a nagy országoknak, a németeknek, a franciáknak hasonló a véleményük, mint Magyarországnak.

De – szerinte – a V4 nem geopolitikai szervezet, nem is erre jött létre, hanem arra, hogy az EU-n belüli vitákban a közép-európai érdekeket közösen képviselje. A V4 ezt az eredeti küldetését a jövőben is jól ellátja majd, e téren nincs semmiféle nézetkülönbség – értékelt.

A miniszterelnök a gazdasági helyzettel és az inflációval kapcsolatban úgy fogalmazott: “felhős az ég”, ezért is biztat mindenkit arra, hogy szavazzon a Fidesz-KDNP-re, mert tapasztalt, higgadt, a nemzeti érdekekért mindig kiálló kormányra lesz szükség.

Orbán Viktor riasztónak nevezte, hogy a német infláció meghaladta a 7 százalékot, és 10 százalék fölé is ugorhat, a másik nagy gondnak pedig azt tartja, hogy a többféle válság – az infláció, a háború, az unió déli államainak eladósodottsága és a brüsszeli energiapolitika – most már összeadódik. Azt szorgalmazta:

Magyarország védi a családokat, de erőteljes európai inflációellenes politikára is szükség van, amelynek a középpontjában az energiaárak leszorítása áll – hangsúlyozta, hozzátéve, figyelnünk kell arra, Németország hogyan birkózik meg saját inflációjával, mert, “ha nekik nem sikerül, akkor nekünk is nehéz lesz”.

Az EU-s forrásokkal kapcsolatban leszögezte: a baloldal állításaival szemben az uniós pénzek most is jönnek, a járvány miatt létrehozott helyreállítási alappal kapcsolatos vitát pedig gyorsan rendezni fogják, ha a Fidesz-KDNP nyeri a választást.

Orbán Viktor kijelentette: nem tart attól a felállástól, hogy a baloldal összefogott, és egyetlen alakzatban száll szembe a Fidesszel.

– fejtette ki. Hozzátette: nincs nagyobb veszedelem bármely politikai közösség számára, mint ha elveszti az önazonosságát. Ezt a politikai hazárdjátékot egyetlen dolog tehetné elfogadhatóvá: a győzelem. De az a miénk lesz, ha vasárnap mind ott leszünk – szögezte le Orbán Viktor.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »